Latvijas Nacionālā opera un balets sezonas ieskaņā piedāvās vairākus jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar galā koncertu sezonu ceturtdien atklās Latvijas Nacionālā opera un balets. Jaunajā darba cēlienā gaidāmi trīs operu un divu baletu jauniestudējumi, no kuriem pirmais būs Imanta Kalniņa operas „Spēlēju, dancoju” uzvedums Lauras Grozas-Ķiberes režijā. Skatītājus gaida arī vairāki tehniski jauninājumi. Viens no tiem būs mobilā aplikācija „Opera titri”, kas skatītājiem piedāvās iespēju savā viedtālrunī izrāžu laikā lasīt operas libreta tulkojuma titrus.

Pirmajai pirmizrādei Nacionālās operas priekškars vērsies septembra nogalē, un tā būs Imanta Kalniņa opera „Spēlēju, dancoju” pēc Raiņa lugas motīviem ar Imanta Ziedoņa libretu.

Latvijas Nacionālā opera un balets sezonas ieskaņā piedāvās vairākus jauniestudējumus
00:00 / 05:21
Lejuplādēt
Operu „Spēlēju, dancoju” Imants Kalniņš sarakstīja septiņdesmito gadu vidū. Tās pirmais un līdz šim vienīgais iestudējums notika 1977.gadā. Režisors bija Mihails Kublinskis, pie diriģenta pults - Aleksandrs Viļumanis. Operu nospēlēja 55 reizes. Tagad tās otro versiju veido režisore Laura Groza-Ķibere un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa kopdarbs ir vēstījumā dziļš un pārlaicīgs. Jaunajā iestudējumā darbība notiks mūsdienās konkrētā vietā un konkrētā laikā – Rīgas pilī 2013.gada vasaras saulgriežos ēku piemeklējušā ugunsgrēka un vēlāko pils atjaunošanas darbu laikā.

Nākamgad savukārt gaidāmi divi klasisko operu jauni iestudējumi – Mocarta „Dons Žuans” un Čaikovska „Pīķa dāma”.

Ļoti interesantu jaunumu vēl šoruden piedāvās operas baleta trupa. Pirmo reizi pasaules baleta vēsturē tā iestudēs slaveno Remarka darbu „Trīs draugi”. Režisors būs Sergejs Zemļanskis, kurš Latvijā labi pazīstams kā Liepājas teātra godalgotās izrādes „Precības” režisors.

Operas galvenais baletmeistars Aivars Leimanis pastāstīja, ka Sergejs Zemļanskis ir zināms kā teātra režisors, kas iestudē izrādes bez vārdiem, bet pirmo reizi strādā ar baleta māksliniekiem. Abas puses ar sadarbību ir apmierinātas, un rezultāts būs interesants. 

Aivars Leimanis veidos jaunu versiju Pētera Čaikovska baletam „Gulbju ezers”.

Viņš uzsver, ka tas ir balets, kurā nevajadzētu izcelties ar lieliem horeogrāfiskiem eksperimentiem, tāpēc uzvedumā tiks saglabāta Mariusa Petipā un Ļeva Ivanova oriģinālā horeogrāfija. Taču uzmirdzēt šim baletam jaunā, īpaši greznā veidolā palīdzēs divi viesmākslinieki.

Skatītāju ērtībām opera līdz ar jauno sezonu veikusi vairākus uzlabojumus. Pats būtiskākais –

no 7.septembra skatītājiem būs iespēja izrāžu laikā lasīt operas tulkojuma titrus mobilajā lietotnē „Opera titri”,

pastāstīja operas valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš. Lietotnē būs sinhroni redzami tie paši titri, kas uz tablo pie skatuves. Titri būs latviešu un angļu valodā.

Operas sezonas atklāšanas galā koncerts notiks 5. septembrī, bet pirmā pirmizrāde – Imanta Kalniņa opera „Spēlēju, dancoju” - būs skatāma 26. septembrī.

Jaunajā sezonā mainīsies operas vadība. 5. novembrī Zigmara Liepiņa vietā darbu sāks jaunais valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti