Latvijas Jaunatnes teātrim - 75

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 31.janvārī plkst. 16 notiks sarīkojums "Jaunatnes teātrim - 75".

Jaunatnes teātris šobrīd jau ir skaista leģenda, kas sākās ar Alekseja Tolstoja pasaku lugas "Zelta atslēdziņas" uzvedumu 1941.gada 27.janvārī un Vili Ķimeli Buratino lomā.

Kā katru gadu janvāra pēdējā svētdienā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs iespēja tikties ar bijušā Jaunatnes teātra aktieriem, šoreiz - labsirdīgā koka puisēna Buratino zīmē. Varēs aprunāties ar 1965.gada izrādes "Buratino piedzīvojumi" Buratino lomas atveidotājām Veltu Skursteni un Tamāru Soboļevu un skaisto Malvīni - Antu Krūmiņu. Šim iestudējumam mūziku komponēja Raimonds Pauls, un sarīkojumā dziesmas dziedās Latvijas Kultūras akadēmijas pirmā kursa studenti.

Klāt būs arī 1975.gada Ādolfa Šapiro dramatizējuma un Feliksa Deiča inscenējuma "Buratino piedzīvojumi Muļķu zemē" atraktīvo lomu atveidotāji: Enriko Avots (Buratino), Egils Valčs (Arlekīns), Alda Krastiņa (Kolumbīne), Ivars Brakovskis (Artemons), Rūdolfs Plēpis (Karabass Barabass, runcis Bazilio) un citi.

Teātra kritiķe Silvija Radzobe 1976.gada sākumā recenzijā laikrakstā "Padomju Jaunatne" rakstīja: "Lai uzvarētu muļķus, ar sportisku degsmi vien nepietiek, vajadzīga asprātība, attapība, prāts. Cīņas lauks tiek pārnests uz garīgo sfēru." Tas liecina, ka izrāde nebija tikai ierasti dauzonīga izrāde bērniem, bet gan sava veida alegorija par to "muļķu zemi", kurā latvieši toreiz dzīvoja.

Par izrādi, par tā laika teātra ansambļa noskaņojumu, par skatītāju un kritikas reakciju runās gan paši mākslinieki, gan teātra zinātniece Silvija Geikina, muzeja vadītājs profesors Jānis Siliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti