Kultūras ziņas

Vēstures muzejs piedāvā virtuālās ekskursijas

Kultūras ziņas

Izdevējdarbības nozarē vērojama krīze

Latvijas dejotāji Valentīnas Kozlovas konkursā

Latvijas dejotājas piedalās Starptautiskajā Valentīnas Kozlovas baleta konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Marta otrajā nedēļā norisinās Starptautiskais Valentīnas Kozlovas baleta konkurss, ko uzskata par vienu no pasaulē prestižākajām jauno dejotāju meistarības pārbaudēm. Un šogad tajā piedalās arī divas pārstāves no Latvijas – Keita Marija Bloma un Aleksandra Treimane. Parasti konkurss norisinās Ņujorkā, bet šogad – tiešsaistē. Un līdzīgi – videoformātā – notiks arī Galā koncerts. Tā programmā iekļauta arī horeogrāfes Elzas Leimanes veidotā performance “Solo? Repeat!”.

Ņujorkā bāzētais Starptautiskais Valentīnas Kozlovas baleta konkurss šogad notiek attālināti. Starp 125 jaunajiem dejotājiem ir arī divas Rīgas Baleta skolas audzēknes – Keita Marija Bloma un Aleksandra Treimane.

Kā skaidro baleta māksliniece, pedagoģe, horeogrāfe Regīna Kaupuža, Starptautiskais Valentīnas Kozlovas baleta konkurss ir populārs un atpazīstams visā baleta pasaulē, un tajā parasti ir ļoti daudz dalībnieku. Viņa arī atzīmē: “Salīdzinoši ar lielo konkursu kvantumu, kas ir baleta pasaulē, šinī periodā ir tiešām maz. Tas ir, laikam, trešais vai ceturtais konkurss, kas notiek šajā periodā, no visa lielā kvantuma, kur ir pāri pa 20 lielajiem konkursiem."                                

Latvijas jaunās mākslinieces šajās dejas sacensībās startēs 11. martā, izpildot trīs klasiskās variācijas un vienu laikmetīgo.

Baleta pedagoģe un konkursa žūrijas pārstāve Regīna Kaupuža piebilst, ka Valentīnas Kozlovas baleta festivāls ir bijis karjeras tramplīns daudzām pasaules baleta zvaigznēm. Savulaik tajā piedalījās arī Latvijas Nacionālā baleta vadošā soliste, horeogrāfe Elza Leimane.

Viņa atklāj, ka tolaik konkursam bijis cits nolikums: “Mēs ieradāmies un nezinājām, ko mēs dejosim. Mēs pavadījām trīs nedēļas ar pedagogiem, gatavojot repertuāru. Man tā likās īsta vienlīdzība, tāpēc ka visiem ir [dots] tas pats laiks.”

Arī šogad Elzas Leimanes vārds ir redzams konkursa afišā. Galā koncerta programmā iekļauta horeogrāfes miniatūra, kurā piedalās Latvijas Nacionālā baleta dejotāji Jūlija Brauere, Ieva Rācene, Kristaps Jaunžeikars un Roberts Naje. Raksturojot performanci “Solo? Repeat!”, Leimane atzīmē: “Tā sajūta ir cerība, ka katrs mēs sevī nesam gaismu un tieši kopā sastājoties tas gaismas daudzums palielinās.”

Kurš no 125 jaunajiem baleta māksliniekiem plūks laurus Valentīnas Kozlovas konkursā, kļūs zināms 15. martā. Šajā dienā konkursa interneta vietnē būs skatāms arī pasaules baleta zvaigžņu veidotais Galā koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti