Latvijas Dejas balvai aicina pieteikt arī darbus digitālā formātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Dejas balvas 2019-2020" žūrija aicina vērtēšanai pieteikt arī darbus digitālā formātā. Tādējādi kā Latvijas dejas procesa sastāvdaļa tiks skatīta arī deja, kas tapusi Covid-19 ierobežošanai noteiktajos sociālās distancēšanās apstākļos, medijus informē balvas pārstāvji.

Nepieciešamību digitāla formāta deju iekļaut žūrijas izvērtējamo darbu klāstā pamato Latvijas Dejas informācijas centra valdes priekšsēdētāja Inta Balode: “”Ja pēc šī laika kāds savā dejas izrādē izdomās izmantot video, es viņu nošaušu!" neatceros, kurš to teica, bet saprotu vēstījumu. Par laimi, tikko video dzīvo autonomu dzīvi, tas iegūst lielākas tiesības uz pastāvēšanu. Pēdējos mēnešos redzētas dažādas dejas izdzīvošanas stratēģijas digitālās formās. Tās ir lieliska laika liecība, iespēja iepazīt māksliniekus citā rakursā, atklāt jaunas pedagoģiskās metodes, apgūt jaunas tehnoloģijas un arī skaudri skaidri vēlreiz saprast, ka deja ir dzīvā māksla.

Daļa radīto digitālo darbu ir terapija, pūles par sevi atgādināt vai garlaikošanās, bet daļa noteikti ir sasniegumi dejas mākslā.

Kas gan cits, ja ne Dejas balva, pamanīs un izcels jaunus ceļus, riskus un eksperimentus dejā."

Žūrijas priekšsēdētāja baleta mākslas eksperte Agnese Andersone, aicinot iesūtīt digitālo darbu pieteikumus, vienlaikus izsaka cerību jau drīzumā tikties arī klātienē: "Ar Covid saistītā pauze ir būtiski skārusi arī dejas nozari un dejas balvas žūrijas darbu. Taču es ceru, ka tieši šis būs bijis tas posms, pēc kura varam sagaidīt neskaitāmus izcilus darbus.

Dejas balvas žūrijas darbs turpinās, un mēs ar lielu nepacietību gaidām pirmo izrādi, pirmo atkaltikšanos ar dejotājiem un skatītājiem."

"Dejas balvas 2019-2020" žūrijas komisijā darbojas arī baleta mākslas eksperti Lita Beiris un Tālis Sils, laikmetīgās dejas ekspertes Agnese Bordjukova un Elīna Lutce, skatuviskās tautas dejas eksperti Reinis Rešetins un Gunta Skuja, kā arī mūsdienu dejas ekspertes Inga Raudinga un Maija Tjurjapina.

Dažādu dejas veidu un žanru darbus iespējams pieteikt Latvijas Dejas informācijas centra mājaslapā vai sūtot aizpildītu pieteikuma formu uz e-pastu [email protected].

Žūrija vēl lems, vai digitālā formāta darbiem tiks izveidota atsevišķa nominācija, vai arī tie tiks vērtēti esošo nomināciju ietvaros.

Par balvu

Dejas balva ir Latvijas augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā – baletā, laikmetīgajā dejā, mūsdienu un skatuviskajā tautas dejā. Pirmoreiz to pasniedza 2019. gadā par izciliem sasniegumiem 2017. un 2018. gadā. Dejas balvu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju. "Dejas balvas 2019-2020" ceremonija bija paredzēta 2021. gada 29. aprīlī, Starptautiskajā dejas dienā. Ņemot vērā, ka Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ vairāku mēnešu garumā dejas pasākumi klātienē nevarēja notikt un joprojām nav zināms, kādos apmēros tie varēs notikt līdz 2020. gada beigām, vēl tiks lemts, vai un cik lielā mērā pagarināt izvērtējamo periodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti