Kultūras ziņas

Paula Jaunzema izstāde "Viss ir akmenī III"

Kultūras ziņas

Aleksandram Čakam - 121

Latvijā viesojas norvēģu modernā baleta kompānija

Latvijā viesojas norvēģu modernā baleta kompānija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar moto "No klasikas līdz avangardam" Latvijā līdz 30. oktobrim turpinās 27. starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Festivāla programmā 13. oktobrī aizvadīta Jo Stromgrena modernā baleta kompānijas izrāde "The Loft".

Jau piekto reizi Latvijā viesojas pasaulslavenā norvēģu horeogrāfa un režisora Jo Stromgrena modernā baleta kompānija, šoreiz 27. starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros rādot dejas izrādi "The Loft".

Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris, raksturojot izrādi, sacīja: "Tās ir patiesas emocijas uz skatuves, cilvēciskas attiecības, un tas ir ļoti svarīgi. Mēs ļoti bieži spēlējam, bet mēs to neizjūtam, bet šīs meitenes izjuta līdz sirds dziļumiem. Un tā vīrietis, horeogrāfs, redz sievietes būtību."

Izrādē piedalās četras dejotājas. Viņas izspēlē, izdzīvo sarežģītas sieviešu pasaules emocijas un attiecības, mīlestību un sapņus, vēlmes un apspiestos instinktus, kur vienlīdz liela nozīme ir it visam – sākot no gaismas, mūzikas, trokšņiem līdz visprecīzākajām fiziskā dejas teātra kustībām. Visam jābūt saskaņā un vienotā kompozīcijā.

"Izrāde stāsta par dzīves lielajām emocijām un svarīgajām lietām – mīlestību, atraidījumu, nodevību, atriebību, zaudējumu. Visas emocijas, kuras mēs mēdzam paslaucīt zem tepiķa," par darbu sacīja Jo Stromgrena modernā baleta kompānijas dejotāja Henriette Hamli. "Jo ļoti padodas radīt savu īpašo kosmosu – viņam ir vajadzīgas noteiktas krāsas, scenogrāfija, kurā darbojas noteikti tēli. Viņam izdodas to visu savienot."

Skatītāju vidū varēja sastapt gan starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla "Laiks dejot" direktori Olgu Žitluhinu,  gan Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāju Ingu Brūveri.

"Es esmu vizuālās mākslas nozares pārstāve, tas, kas man patīk – tā mijiedarbība starp kustību, gaismu, ļoti liela nozīme ir gaismai, arī krāsa, arī tā skaņa, jo tur nav tikai mūzika, tur ir arī papēžu skaņa, balsis. Viņi spēlē arī ar toņiem, ar krāsu. Minimālistiskiem paņēmieniem mums tiek pasniegta attēlu sērija, man ļoti patika," par redzēto sacīja Inga Brūvere.

Savukārt Olga Žitluhina uzsvēra: "Nav svarīgi, kādā valodā viņi runā, bet viss ir tik skaidrs, no vienas puses – tik vienkārši, ļoti smalki un profesionāli. Tu vari atrast vairāk paralēles, asociācijas, metaforas, kas tevi saista ar kustību, ar deju, šodienas situāciju vai to, ko tu ieraudzīji caur gaismu, caur tekstu, kā viņi runāja."

Sestdienas vakarā Jo Stromgrena modernā baleta kompānija uzstāsies Preiļu novada Riebiņu Kultūras namā. Festivālā kā īpašos viesus vēl gaida Portugāļu modernā baleta kompāniju ar izrādi "Romeo un Džuljeta".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti