Dienas ziņas

Itālija nosaka karantīnu 16 miljoniem cilvēku

Dienas ziņas

Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar "Covid-19"

Noslēdzas amatierteātru skates

Latvijā noslēdzas amatierteātru iestudējumu skates

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē Latvijā noslēdzas amatierteātru iestudējumu skates, lai aprīlī Dailes teātrī varētu redzēt 10 izrādes, ko žūrija būs novērtējusi kā labākās Latvijas pilsētu un novadu teātru repertuārā. Šogad izvirzītas 46 izrādes, un nule kā izvērtēti kurzemnieki.

Līdzīgi kā "Spēlmaņu nakts" profesionālajiem teātriem "Gada izrāde" ir gadskārtējs Latvijas amatierteātru snieguma izvērtēšanas pasākums. To organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar mērķi nodrošināt amatierteātru tradīcijas saglabāšanu. Katru iestudējumu reģionu skatēs vērtē žūrija trīs ekspertu sastāvā.

"Amatierteātrim ir jēga, tāpēc, ka tas dara labāku to vidi, tos cilvēkus, kas ar to nodarbojas. Tas ir svarīgi pašiem cilvēkiem," skaidroja teātra kritiķe, žūrijas locekle Līga Ulberte. 

"Daudzos mazos pagastos, kur iznāk tā, ka gandrīz viss pagasts spēlē teātri, tas ir bezgala jauki! Jo tā ir kaut kāda tāda kopā būšana, tas ir kaut kas vairāk nekā patērēt: sēdēt mājās pie televizora," atzīmēja mākslas eksperte Dace Vilne.

"Es katrā ziņā gaidītu vairāk jaunu lietu, kas runā par mums pašiem arī amatierteātrī! Kas skata jautājumus, kas ir ļoti vajadzīgi, arī problemātiski. Ne tikai ar smaidu, bet - arī ar smaidu," vērtēja Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, žūrijas loceklis Jānis Siliņš.

Iestudējums tiek vērtēts pēc pieciem kritērijiem, bet teātru skates notiek dažādos reģionos: Zemgalē, Latgalē, Kurzemē un Vidzemē. Atsevišķi vērtē Rīgas reģionu. Ir izrādes, kurās var vērot tradicionālu uzvedumu labākajās latviešu teātra tradīcijās, ir arī modernāka režija.

Ventspils amatierteātrim šogad pirmizrāde uzvedumam "Brīvais pāris", kur pusotru stundu uz skatuves vien divi aktieri. Savukārt Saldus Tautas teātra trupa ne reizi vien ir kāpusi uz Dailes teātra skatuves finālā. "Man patīk aktieri lauzt un dot viņam to, ko viņš vēl nav spēlējis. Un tā viņš tiek uz priekšu kaut kur," teica Saldus Tautas teātra režisore Inese Lagzdiņa.

Amatierteātros var sastapt visu paaudžu aktierus, īpaši lauku novados tam ir nozīmīga loma kā domubiedru grupai, kā latviešu teātra tradīcijai, kā brīvā laika pavadīšanas veidam vietās, no kurām līdz lielpilsētai aizbraukt sarežģīti.

Šajā sezonā Latvijā darbojas 435 amatierteātri, tie ir 6 500 valsts iedzīvotāju. Gada finālrezultātu Dailes teātrī ar nosaukumu "Gada izrāde 2019" vērtēs 18. un 19. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti