Rīta Panorāma

Spānijas muzeja PRADO izstāde būs skatāma vēl tikai nedēļu

Rīta Panorāma

Pirmās palīdzības ABC. Atdzīvināšana - bērni

"Žūpu Bērtulis" joku luga ar dziesmām

«Žūpu Bērtuļa» - Latviešu teātra sākotnes lugas - iestudējums sāk ceļu pie skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Žūpu Bērtulis" - luga ar seno vēsturi - šovasar brīvdabas iestudējumā izspēlē latviešu aktieru komiķu plejāde. Pirms 150 gadiem tieši šis uzvedums, kura pamatā ir stāsts par vienkāršu vīru, kurš, dzēris būdams, tapa izjokots un noticēja, ka ir lielskungs, parādījās kā pirmā luga latviešu valodā. 

"Te nav mēģināts ļoti modernizēt to materiālu. Mēs spēlējam vairāk... ir kungs, ir pils, ir kalpi. Rakstīts tā kā priekš tiem laikiem," par lugu stāsta aktieris Ivars Kļavinskis. 

Lugu 1790.gadā iztulkoja Vecais Stenders. Viņš dāņu rakstnieka Holberga darbam deva nosaukumu "Lustes spēle no zemnieka, kas par muižnieku tape pārvērsts".

Lugas tekstu ir nācies krietni vien pārstrādāt, lai dialogus piemērotu 21.gs. vajadzībām, atklāj scenārija autore Elizabete Trumpe. 

"Tur ir daudz dziļāks līmenis iekšā. Tur parādās cilvēka būtība - kāds viņš atklājas, kad viņš ir piedzēries, kad viņam ir vara, kad viņš ir kaislību varā. Viņš parāda, kas viņš vispār tāds ir, un tas ir pārsteigums," viņa atklāj.

Sākumā luga bija domāta tikai lasīšana, bet 1868.gada 2.jūnijā lugu iestudē un Strēlnieku dārzā celtajā vācu Strēlnieku biedrības vingrošanas zālē Turnhalle, dzimst latviešu teātris.

Ivara Lūša uzvestās izrādes libreta un dziesmu tekstu autore ir Elizabete Trumpe (“Made in Latvija” un “Vīrieši, vīrieši”), mūziku sacerējusi un izrādi producē komponiste Laila Ilze Purmaliete, tērpus darinājusi Danuta Ābele.

Izrādē piedalās Mārtiņš Brūveris, Marģers Eglinskis un Kristians Kareļins, Ivars Strads vai Jānis Kirmuška un Inga Misāne-Grasberga vai Ginta Krievkalna, titullomā – Ivars Kļavinskis, pirmizrādē kunga lomu atveidos Guntis Veits.

Pirmizrāde - 7.jūlijā plkst. 19.00 Tukumā, Durbes estrādē.

Izrādei pasūtītas speciāli gatavotas dekorācijas no Honkongas, un arī dziesmas, kuras rakstītas izrādei, skanēs visdažādākajā muzikālajā spektrā - no latīņamerikāņu ritmiem, melodiskā šlāgera līdz pat mocartiskām klasikas melodijām - visas saistītas ar izrādes notikumiem un tēlu raksturiem.

8.jūlijā izrādi varēs noskatīties Saulkrastos, 13.jūlijā - Jelgavā, 14.jūlijā - Alūksnē, 10.augustā - Jēkabpilī, 11.augustā - Liepājā, 12.augustā - Talsos, 13.augustā - Cēsīs, 20.augustā - Madonā, 25.augustā - Kuldīgā un citās Latvijas pilsētās rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti