«Latviešu šausmu stāsti», «Nelabie. Pēc Dostojevska» un «Brands» – trīs idejas, ko piedzīvot teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daugavpils teātris nedēļas nogalē aicina uz šausmu stāstiem, Valmieras teātris viesojas Rīgā ar "Nelabajiem", bet uz Dailes teātra skatuves atgriezies Ibsena "Brands" – idejas, ko tuvākajā laikā piedzīvot teātrī, sagatavojusi teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

«Latviešu šausmu stāsti», «Nelabie. Pēc Dostojevska» un «Brands» – trīs idejas, ko piedzīvot teātrī
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Latviešu šausmu stāsti"

Šīs nedēļas nogalē Daugavpilī būs iespējams piedzīvot "Latviešu šausmu stāstus" – Georgija Surkova izrādi ar Andra Eglīša scenogrāfiju un Platona Buravicka mūziku.

Izrādes pamatā izmantoti seši stāsti no Bārbalas Simsones sastādītā krājuma "Latviešu šausmu stāsti" (2016), kurā apkopoti Aleksandra Grīna, Mirdzas Bendrupes, Viestura Reimera, Vladimira Kaijaka un Ralfa Kokina stāsti. Tie aptver dažādus laikus, sākot ar 20. gadsimta sākumu un beidzot ar mūsdienām, sniedzot nelielu ieskatu tajā, kas iedvesis bailes cilvēkos pēdējo simts gadu laikā.

"Nelabie. Pēc Dostojevska"

Valmieras Drāmas teātris šonedēļ viesojas Rīgā ar Elmāra Seņkova un Justīnes Kļavas izrādi "Nelabie. Pēc Dostojevska", ko 2. un 3. februārī spēlē Nacionālajā teātrī.

Izrādes dramaturģiskais materiāls tapis, iedvesmojoties no pasaules literatūras klasiķa Fjodora Dostojevska 1872. gadā izdotā romāna "Velni". Izrādi veido Edgara Mākena mūzika, Oskara Pauliņa gaismas, Lindas Mīļās kustības, Ilzes Vītoliņas kostīmi un Valmieras jaunākās paaudzes aktieri un Elīna Vāne. Šķiet, ka pēdējā laikā "Nelabie" ir izrāde, par kuras nozīmīgumu un augsto kvalitāti ir vienisprātis teju visi teātra kritiķi, un tā tomēr nav pārāk bieža parādība mūsu teātra pasaulē.

"Brands"

Dailes teātris pagājušajā nedēļā piedzīvoja ilgi gaidītu notikumu – uz lielās skatuves pēc 48 gadiem atgriezies Ibsena "Brands"!

Dailes teātra Lielā zāle ir lielākā teātra spēles telpa Latvijā, tāpēc vēriens tai nav svešs. Tomēr visa cita starpā kā vislielāko sasniegumu un panākumu gribas izcelt tieši Ievas Segliņas aktierspēli Branda lomā. Viestura Kairiša režijā un Ievas Jurjānes scenogrāfijā uz skatuves no izrādes sākuma līdz pat pašām beigām redzams arī Jēzus kā diezgan burtiska Dieva acs, fragmentāri parādās arī tādi tēli kā Džokers un Betmens, bet pirmizrādē, kā teica Māra Ķimele, bija vērojami arī daži Smiļģa jociņi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti