Latgales vēstniecībā «Gors» - «Jauna deja jaunā vietā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šonedēļ Latgales vēstniecībā „Gors” jeb Austrumlatvijas koncertzālē Rēzeknē norisinās laikmetīgās dejas festivāls „Jauna deja jaunā vietā”.

 

Latgales vēstniecības „Gors” Mazajā zālē „Zīdaste” 3.oktobrī plkst. 19 ir iespēja apmeklēt laikmetīgās dejas izrādi „Un atkal par to pašu” ar labi zināmās latviešu rokgrupas „Dzelzs vilks” piedalīšanos.

Izrādi 2005.gadā iestudējusi horeogrāfes Olgas Žitluhinas dejas kompānija, un tā joprojām bauda nedalītas skatītāju simpātijas. Stāsts ir vecs kā pasaule – par mīlestību, kas plaukst, sasniedz pilnbriedu un vīst, taču stāstā netrūkst jautrības, jutekliskuma un komisku brīžu. Īpašu noskaņu izrādē rada „Dzelzs vilks” mūzika dzīvajā izpildījumā.

Uz Latgales vēstniecības „Gors” Lielās zāles skatuves 4. oktobrī no plkst. 17.30 līdz 19 notiks atklātā bezmaksas laikmetīgās dejas nodarbība, uz kuru aicināts ikviens dejas cienītājs.

Festivāla turpinājumā - 5.oktobrī plkst. 18 Mazajā zālē „Zīdaste” Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studenti izrādīs dejas uzvedumu „Ornaments. Krustu krusti” un „Il cimento della struttura e dell'accento”.

„Ornaments. Krustu krusti” ir Krišjāņa Santa projekts – personisks pētījums latviešu rakstos un senajās tradīcijās, kas pārvērties mēģinājumā atrasto emocionāli paust laikmetīgās dejas valodā. Šajā izrādē autors ne vien cenšas skatīties uz rakstu un tradīciju matemātiskajiem un kompozicionālajiem aspektiem, bet arī uzdod jautājumu bez atbildes par to, kā šis pagātnes mantojums mainās, to vērojot ar šodienas acīm.

Horeogrāfes, dejotājas Sintijas Siliņas izrāde „Il cimento della struttura e dell'accento” tapusi, ļaujoties Antonio Vivaldi 18. gadsimtā sacerētajam 12 koncertu opusam „Il cimento dell'armonia e dell'inventione”, bet piešķirot tam citu skanējumu un sajūtas.

Īsi pirms dejas izrādēm, proti, plkst. 17.30 pirmā stāva foajē būs iespēja noskatīties dejas pedagogu, žurnālistu un organizatoru meistarklašu rezultātus.

Laikmetīgās dejas festivāla „Jauna deja jaunā vietā” izskaņā 5.oktobrī plkst. 19.30 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē notiks dejas izrāde „Tango līnijas”. Izrāde par tango, ap tango, līdzās tango, par pasaulē kaislīgāko un smeldzīgāko deju. Izrādes pamatu veido emocionālās asociācijas, sajūtas, pārdzīvojums, kas perfekti saplūst ar profesionālām mākslinieku kustībām un ķermeņa valodu, ekspresiju, trauslumu, iedvesmu un kaisli. To var nosaukt par muzikāli dejisku tango kolāžu ar laimīgām beigām.

„Tango līnijās” uz skatuves satiekas deju grupas „Ritms” profesionālais dejotāju sastāvs, ansambļa „Tango Sin Quinto” mūziķi un apburošā dziedātāja Aija Vītoliņa. Izrādē skan Astora Pjacollas, Karlosa Gardela un citu komponistu slaveni tango skaņdarbi.

Festivāla „Jauna deja jaunā vietā” laikā notiek arī lekcijas par pasaules un Latvijas dejas vēsturi, par laikmetīgās mākslas būtību un tās vietu un lomu ārpus metropolēm. Nodarbības paredzētas arī dejas pedagogiem, lai viņi uzzinātu ko vairāk par laikmetīgās dejas žanru un pēc tam apgūtās zināšanas varētu pielietot, strādājot ar saviem audzēkņiem. Nodarbību laikā tiks iepazīta kustību „no iekšpuses” visos tās etapos – no iesildīšanās līdz neformālai izrādei.

Projektā iesaistīts mākslas teorētiķis Makss Rīnanens (Somija), dejotāja, horeogrāfe, dejas pedagoģes Annemarija Autere (Norvēģija/Francija), dejotāja, aktrise, horeogrāfe Kristīna Sorensena (Fēru salas), teātra zinātniece, projekta „Writing Movement” vadītāja Ine Terēza Berga (Norvēģija), dejas kritiķe Ingrīda Gerbutavičuite (Lietuva), horeogrāfe Olga Žitluhina (Latvija), teātra un dejas kritiķe Dita Eglīte (Latvija) un dejas kritiķe Inta Balode (Latvija).

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti