Laima Slava: Baltijas Drāmas foruma piezīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ir sācies Baltijas Drāmas forums Iganijā. Uzmanības lokā tikai igauņu dramaturģijas iestudējumi. Pirmo reizi Baltijas teātra festivāla vēsturē organizētājvalsts foruma dalībniekiem rāda tikai savas izrādes un aicina pie sevis teātra kritiķus, žurnālistus un dramaturgus. Šoreiz viesi no Lietuvas, Latvijas, arī Krievijas, Čehijas un Ungārijas.

Pirmā foruma diena, 10.septembris, īpaša Latvijas pārstāvjiem, jo to iesāka Latvijas režisora Vladislava Nastavševa Tallinas teātrī "NO99" iestudētā izrāde "Patiesība, pēc kuras ilgojas". Iestudējums balstīts pazīstamā igauņu rakstnieka un dzejnieka Matsa Trāta (Mats Traat)  tekstos.

Oriģināliestudējums aizved pagājušā gadsimta 60.gados un ar cilvēku dzīves stāstiem iepazīstina sev raksturīgā manierē - asi, precīzi un ironiski.

Tālāk mūsu ceļš, pētot igauņu dramaturģiju, aizved uz Esnas muižu. Muiža ir atjaunota, tomēr saglabājot daudzus vēstures slāņus. Izrāde "Balsis", ko skatāmies muižas bēniņu daļā, ir Jāna Krūsvalla (Jaan Krrusvall, 1940 -2012) luga, ko vēlāk uzzinām, viņš rakstījis kā raidlugu. Autors savulaik bijis ļoti populārs. Izrādē spēlē divi aktieri, viņu personāži mainās, aktieri cenšas izmantot telpu, tomēr to skatīties  - garlaicīgi.

Seko diskusija, un tās dalībniekiem nav skaidrs, kāpēc izrādi vajag rādīt tieši muižā. Diskusijas vairāk par šo iestudējumu, tādēļ latviešu delegācijas pārstāvji nolemj Vladislava izrādi apspriest savā starpā, jo tā, salīdzinot ar otru iestudējumu, bija interesanti veidota, iedziļinoties laikā un arī tekstā.

Nākamā foruma diena sola vēl intensīvāku igauņu dramaturģijas iestudējumu pētīšanu, jo skatīsimies trīs izrādes, tikpat daudz arī sestdien, bet svētdien noslēgs konferenci Baltijas dramaturģijas tirgus, kurā piedalīsies teātra kritiķi un dramaturgi no Baltijas valstīm. No Latvijas Ieva Rodiņa un Rasa Bugavičute.

Atmosfēru papildina saulainās dienas Igaunijā, un maršruts Tallina - Esna - Tartu - Tallina ir atslodze pēc izrādēm.

Jau vēstīts, ka Baltijas Drāmas forums, kas agrāk bija pazīstams kā Baltijas Teātra festivāls "Skats" norisinās no 10. līdz 13.septembrim Tartu un Tallinā. Latviju forumā pārstāv Ģertrūdes ielas teātra vadītāja Maija Pavlova, režisore Inese Mičule, režisors Dmitrijs Petrenko, režisore un aktrise Ināra Slucka, teātra kritiķi Ilze Kļaviņa, Normunds Akots, Dita Eglīte, Latvijas Radio raidījuma "Kultūras Rondo" žurnāliste Laima Slava, dramaturgi Anna Zvaigzne un Matīss Gricmanis, kā arī Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja, aktrise Daiga Šiliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti