Kultūras ziņas

Plasido Domingo jauno vokālistu konkurss "Operalia" notiek Rīgā

Kultūras ziņas

Kori "Gaudeamus" un "Sonore" ar koncertiem atzīmē jubilejas

"Igauņu bēres" Liepājas teātrī

Laiks, lai satiktos. Regnārs Vaivars Liepājas teātrī iestudē «Igauņu bēres 1999»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas teātrī notikusi pirmizrāde režisora Regnāra Vaivara izrādei "Igauņu bēres 1999". Tā tiek iestudēta pēc Andrusa Kivirehka lugas motīviem. Izrāde ir kā ironisks darbs, kas aicina domāt par paaudžu konfliktu, laikmetu maiņu un spēju attīstīties. Tas ir stāsts par ģimeni, kura nespēj atrast laiku, lai satiktos. Tomēr pienāk kāds notikums, kas visus sasauc vienkopus – mūžībā ir devies vectēvs.

Izrādē "Igauņu bēres" vectēva apbedīšana ir iemesls, kādēļ ģimene beidzot atrod laiku, lai satiktos. Tā ir iespēja pieminēt aizgājēju, bet vienlaikus tuvinieku starpā parādās vairākas problēmas – ko darīt ar vectēva atstāto mantojumu un kā pielāgoties vispārējām pārmaiņām. Vienlaikus luga aicina aizdomāties arī par attiecībām ar ģimeni un mājām.

Aktrise Ilze Trukšāne par izrādē izspēlēto situāciju teic: "Tas liek tā aizdomāties: uz kurieni mēs skrienam? Ko mēs risinām? Kas ir mūsu prioritātes? Mums liekas, ka kaut kas ir šausmīgi svarīgs, bet mēs daudz ko nokavējam. Visu laiku ir kaut kādas prioritātes, bet to galveno mēs aizmirstam. Par to. Par dzīvi. Par mums."

Lai gan luga ir par igauņiem, radošā komanda norāda, ka stāstu var attiecināt arī uz latviešiem.

Izrādi papildina muzikālais pavadījums, kuru veido paši aktieri. Tajā ieskanas atsauces gan uz latviešu, gan igauņu tautas mūziku. Turklāt bēru kapela vienlaikus ir kā simbolisks tēls. "Man likās, ka ir ļoti svarīgi to nāvi materializēt asprātīgi. Materializēt ne caur ierastajiem nāves atribūtiem: zārkiem, bēru svecēm un tamlīdzīgi. Es to materializēju caur šīm meitenēm. Ne vienā mirklī necepjoties par to, ka vajag skatītājam obligāti acī iebāzt, ka viņas ir nāves eņģeļi vai kaut kas," skaidro režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti