Kultūras ziņas

Vasaras akcija "Apceļo Latvijas muzejus!"

Kultūras ziņas

Maija Tabaka un Rietumberlīne

Sākas laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot"

«Laiks dejot» piedāvā 30 pasākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

8.jūnijā sākas un ar 30 pasākumiem pūrā līdz pat nākamajai pirmdienai, 12.jūnijam, norisināsies Latvijā vērienīgākais laikmetīgās dejas notikums “Laiks dejot”. Šogad festivāla uzmanības centrā pusmūža dejas mākslinieki, un četru dienu laikā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem – par ko interesējas dejas mākslinieki 50 gadu vecumā un vai tiešām dejotājus pēc 38 gadiem gaida tikai pensija?

Ko domā un par ko interesējas apmēram 50 gadus vecs dejas mākslinieks un vai 50 gadi dejotājam ir daudz vai maz? Atbildi gadu pirms 20. jubilejas meklēs laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot”, kura uzmanības centrā šogad pieredzējuši horeogrāfi un dejotāji.

"Kas viņam sāp, par ko viņš priecājas un vai tas ir tas pats, par ko domā jaunāki cilvēki, vai ir atšķirība," festivāla ideju skaidro horeogrāfe, festivāla “Laiks dejot” pārstāve Ramona Galkina. "Latvijā, man liekas, diezgan tā tradicionāli ir domāt, ka deja ir jaunības māksla, teiksim, balets – mēs esam pieraduši uz skatuves redzēt jaunus cilvēkus. Un tad ir jautājums – principā 38 gados cilvēks ir jauns – kādēļ viņam ir jāiet pensijā? Vai tiešām nav ko teikt vairāk?"

Šī gada festivāla tematiskai vecuma grupai 50+ pieder arī krievu izcelsmes mākslinieks Oļegs Suļimenko no Austrijas. Viņš meistarklases dalībniekus aicina izdejot dažādus privātus un publiskus stāstus.

Festivālā kopumā šogad ieplānoti 30 pasākumi – meistarklases un izrādes, un, kā allaž, “Laiks dejot” pulcē plašu ārzemju mākslinieku buķeti. Pirmo reizi mūsu valstī viesosies, piemēram, norvēģu mākslinieku apvienība, kuri aicinās iekāpt milzu plaušā, kas rotā arī festivāla afišu.

"Es domāju, ka šī izrāde būs interesanta ne tikai dejas speciālistiem, bet arī scenogrāfijas, vizuālās mākslas, instalāciju, elektroniskās mūzikas interesantiem, jo tā ir daudzu mākslu sintēze," saka Galkina.

Pirmo reizi festivālā piedalās arī grieķu izcelsmes horeogrāfe Ranija Glimica no Kipras, kuru ''Kultūras ziņas'' satika pirmajā festivāla meistarklasē.

"Es dejošu sestdien izrādē pie horeogrāfes Suzanas Fjalas. Vienlaikus man piedāvāja pasniegt meistarklases, un es piekritu. Mācīšu laikmetīgo deju trīs dienas," saka horeogrāfe Ranija Glimica (Kipra).

Starp šīsdienas meistarklašu dalībniekiem pie Ranijas ir arī daudzu teātra izrāžu horeogrāfe Katrīna Albuže, kura festivālā piedalās jau kopš studiju laikiem.

Festivāls “Laiks dejot” Latvijas galvaspilsētā gaisam virmot laikmetīgās dejas ritmos ļaus līdz 12. jūnijam, un izrādes un meistarklases, kas norisinās dažādās Rīgas vietās, var apmeklēt arī tie, kuri nav profesionāli dejotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti