Laikmetīgo izrāžu sērijā «Pārmija» būs skatāma «Spēlmaņu nakts» apbalvotā «Vērpete»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūrvietā “Hanzas perons” 19. aprīlī norisināsies laikmetīgās skatuves mākslu notikumu sērijas “Pārmija” otrā epizode. Tajā būs skatāma horeogrāfu Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona izrāde “Vērpete”, kas saņēmusi “Spēlmaņu nakts” balvu par gada sasniegumu laikmetīgajā dejā. Savukārt pirmo reizi Rīgā būs iespēja noskatīties dramaturgu Justīnes Kļavas un Evarta Melnalkšņa, režisores Paulas Pļavnieces un teātra trupas “Kvadrifrons” gandrīz dokumentālo izrādi “Vecmāmiņu valsts”, medijus informē organizatori.

Abi iestudējumi “Pārmijas” otrās epizodes laikā tiks izrādīti divas reizes – izrāde “Vecmāmiņu valsts” būs skatāma pulksten 16.00 un 20.00, savukārt deju izrāde “Vērpete” tiks izrādīta pulksten 14.00 un 18.00. Izrāžu starpbrīžos būs iespēja piedalīties sarunās ar izrāžu veidotājiem.

Izrāde “Vecmāmiņu valsts” līdz šim rādīta sešas reizes – Valmierā, Kuldīgā, Liepājā, Rēzeknē, Daugavpilī un Cēsīs, sarunu festivālā “Lampa”. “Pārmijas” otrajā epizodē kultūrvietā “Hanzas perons” šī būs pirmā iespēja iestudējumu vērot Rīgā. Līdzās “Kvadrifrona” aktieru trupai izrādēs piedalīsies arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris “Vivace”.   

Daļēji dokumentālajā izrādē “Vecmāmiņu valsts” trupas “Kvadrifrons” aktieri ar domubiedriem reflektē par Latvijas un Rietumeiropas sabiedrības novecošanās problēmu,

šo tēmu apskatot ne tikai sociālpolitiskā, bet arī – personīgā un intīmā kontekstā caur savu vecmāmiņu skatupunktu. Izrādē dokumentālas intervijas un to radoši pārstāsti mijas ar dziesmām, sadzīviskiem dialogiem un televīzijas raidījumu estētikā izspēlētām ainām, kurās iejūtas gan aktieri, gan bērnu koris. Visus izrādē iesaistītos māksliniekus vieno īpašas un emocionāli komplicētas attiecības ar saviem vecvecākiem, īpaši – vecmāmiņām.

Savukārt latvieša Krišjāņa Santa un zviedra Ērika Ēriksona kopdarba “Vērpete” pamatā ir interese par ķermenisku pieredzi un tautas melodiju ritmiskajām struktūrām, ar kuru palīdzību mākslinieki izveidojuši deju partitūru tikai no vienas griešanās kustības.

Neatlaižot satvērienu, bet nemitīgi attīstot un mainot kustību telpā, dejotāji pamazām kļūst par spēku, kas virzās uz priekšu ar neapturamu inerci.

"Tāpat kā vērojot dabas stihiju, var fiziski sajust tās spēku, šī izrāde iedarbojas ar fascinējošu dinamiku, ko pirmais uztver ķermenis, nevis prāts," uzsver organizatori.

Izrādē “Vērpete” piedalās mūziķi Mārtiņš Miļevskis un Rihards Lībietis. Pirmizrādi “Vērpete” piedzīvoja Starptautiskajā jaunā teātra festivālā “Homo Novus” 2015. gadā, un tā saņēma “Spēlmaņu nakts” balvu kā gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Šoreiz, izceļot spilgtus notikumus par godu savai 25. dzimšanas dienai, “Homo Novus” to piedāvā noskatīties “Pārmijas” otrajā epizodē.

Savukārt jau 22. martā ciklā “Pārmijas” būs iespējams noskatīties Lauras Dišleres, Madaras Dišleres, Lienes Gravas un Mārča Auziņa iestudējumu “Intervija ar Frānsisu Bēkonu” un Igaunijas pazīstamākā horeogrāfa Marta Kangro izrādi “Pirmspagātne” (“Past Perfect”).

Par laikmetīgo izrāžu epizodēm “Pārmija”

Reizi mēnesī, svētdienās, kutūrvietā “Hanzas perons” tiks izrādīta viena “Pārmijas” laikmetīgo izrāžu epizode, kurā interesentiem būs iespēja baudīt augstvērtīgus mākslas darbus teātra, mūzikas, mākslas vai dejas žanrā. Tās būs izrādes vai performances, kas līdz šim Latvijā rādītas tikai dažas reizes šaurā skatītāju lokā, kā arī ārvalstīs tapuši darbi. Pirmās festivāla epizodes plānotas martā, aprīlī un maijā, pēc tam “Pārmija” ar jaunām epizodēm atgriezīsies rudenī, piedāvājot arī vairākas pirmizrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti