Kultūras ziņas

Pirmizrāde filmai "Ilmārs Dzenis. Es atkal gaidu tevi Floridā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dejas tornado saulgriežos

Laikmetīgās dejas tornado – Olgas Žitluhinas un Valērija Oļehno izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Četras stundas ilga laikmetīgās dejas, mūzikas un gaismas performance "Tornado" 15. jūnijā notika "Hanzas peronā". Skatītāji varēja kļūt ne tikai par iespaidīgā uzveduma vērotājiem, bet arī par līdzdalībniekiem. Performances autori ir horeogrāfi Olga Žitluhina un Valērijs Oļehno, kas pie "Tornado" kustības metaforas atgriežas ar aizvien lielāku un lielāku vērienu. "Tornado" ir  starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla "Laiks dejot" viens no iespaidīgākajiem notikumiem.

Ideja par filozofiski ietilpīgu izrādi, kas simbolizē kustības jaudu un varenību, aizsākās 2020. gadā, tomēr pandēmija to nobremzēja un lika transformēt. Taču ārējie apstākļi ideju padarīja tikai ietilpīgāku.

Bezapstājas kustība pa apli, iesaistot tajā arvien lielāku dalībnieku skaitu, veido eksistenciāli spēcīgu vēstījumu, kuru interpretēt ļauts katram pašam gan dejojot, gan tikai vērojot no malas. Dejas performancē liela nozīme radošajai sinerģijai ar Jura Kaukuļa mūziku, Oskara Pauliņa gaismām un vairāk kā 40 dažādu paaudžu dejotāju iesaistei performancē. Veidotāji atklāj, ka sākotnēji izrāde bija paredzēta vien sešiem dejotājiem.

Horeogrāfs, dejotājs Antons Ovčiņņikovs no Ukrainas par notikumu teic: "Tas noved tevi citā apziņas stāvoklī. To nav iespējams izskaidrot vai saprast. Bet, šeit atrodoties, tā ir sava veida meditācija. Šī kustība atgādina dzīves virpuli, kas griežas ap jums."

Laikmetīgas dejas starptautiskais festivāls "Laiks dejot" turpināsies līdz 21. jūnijam. Tā vadītāja horeogrāfe Olga Žitluhina šogad Latvijā sapulcinājusi rekordlielu dalībnieku skaitu no 13 pasaules valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti