Laikmetīgās dejas izrādē «Šūpulis» apvienojušies piecu valstu dejotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā ''Zirgu pasts'' 30. aprīlī plkst. 20.00 būs iespēja redzēt  Ķīnas, Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu kopražojumu – dejas izrādi ‘’Šūpulis’’. Izrādē atlasīti labākie dejotāji no piecām valstīm – Maķedonijas, Ķīnas, Slovēnijas, Čehijas un arī divi Latvijas laikmetīgās dejas kompānijas „Ārā” dejotāji – Eva Kronberga un Jānis Putniņš. Izrāde tiks izrādīta katrā no dalībnieku - dejotāju - valstīm, arī Rīgā - vienu vienīgu reizi.

Izrādē ‘’Šūpulis’’ manāma divu pasauļu - Rietumu un Austrumu sastapšanās un starpkultūru apmaiņa, kas caur fizisko dejas valodu, kustību, rada īpašu tuvību un saskarsmes iespējas, ļaujot atklāt kultūras dziļākos slāņus.

Dejas izrādē šūpulis tverts kā sākotnējās sociālās vides ietekme, kas veido cilvēku no piedzimšanas brīža, un turpmāk lietots kā metafora, apskatot dejas mākslinieku radošo būtību.

Izrādē atpazīstamību jau iemantojušais slovēņu horeogrāfs Gregors Lušteks kopā ar dejotājiem pēta, kā ķermenis, nākdams no vienas kultūras, reaģē uz citas kultūras žestiem un kustībām. Kā starpkultūru fiziskais dialogs maina to, kā tu sevi uztver, kā redzi savu ķermeni, ikdienu, kā tas maina domāšanu, skatījumu uz tradīcijām un dogmām. Izrādē dominē aplis un apļa kustība, kas Ķīnas tradicionālajā kultūra atspoguļo alternatīvo enerģiju, kura nekad nebeidzas un vienmēr atjaunojas.

Gregors Lušteks ir plaši pazīstams dejotājs un horeogrāfs no Slovēnijas ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi gan kā dejas pedagogam, gan semināru vadītājam kā nacionālā, tā starptautiskā līmenī. Viņa dejas un horeogrāfijas prasmes ietver plašu tehniku klāstu - no baleta līdz kontaktimprovizācijai. Ieguvis vairākus Slovēnijas nacionālos un arī starptautiskus apbalvojumus.

2014.gada oktobrī Ķīnas Kultūras ministrija uzaicināja režisorus un producentus no 17 Centrālās un Austrumeiropas valstīm apmeklēt Ķīnu, lai iepazītos ar ķīniešu kultūru, mākslu un īpaši deju. No Latvijas piedalījās vairāki kultūras procesu organizatori, arī horeogrāfe Olga Žitluhina. Vizītes rezultātā strauji attīstījās sadarbība starp Ķīnas un Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm. Tika radīts dejas nozarei svarīgs četru gadu projekts: vasaras dejas nometnes Ķīnā, kuras vada starptautiska mākslinieku un profesionāļu komanda: Risima Risimkina (Maķedonija), Olga Žitluhina (Latvija), Nataša Zavolovšeka (Slovēnija) un Ši Bo (Ķīna).

Kopumā dejas izrāde ‘’Šūpulis’’ ir vairāku gadu garumā veidota izrāde -  katra vasaras dejas nometne bija platforma, lai izvēlētos dejotājus šai dejas izrādei. Izrāde ‘’Šūpulis’’ ir pirmais šo valstu dejas kopprojekts.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti