Laikmetīgās dejas festivāls «Laiks dejot» šogad aizritēs Japānas zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ikgadējais Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot" norisināsies no 12. līdz 18.jūnijam. Šogad festivāla "Laiks dejot" centrā būs Japānas laikmetīgās dejas un mākslas izpausmes, īpaši - buto, kas kā laikmetīgās dejas forma radusies Japānā 20.gadsimta 50.gados.

Japānas laikmetīgā deja nebūs vienīgā tēma, jo festivālā piedalīsies arī dejas mākslinieki no ASV, Portugāles, Rumānijas un Latvijas. Nemainīga tradīcija būs "Laiks dejot" izglītojošā programma, kas piedāvās festivāla ārzemju viesu un Latvijas profesionāļu meistarklases un seminārus nedēļas garumā.

Rīgā jau ieradies Japānā augstu novērtētais jaunās paaudzes laikmetīgās mākslas pārstāvis Soši Matsunobe, kurš līdz jūnijam, strādājot rezidencē, plāno radīt mākslas objektu-instalāciju, kas būs skatāma festivālā "Laiks dejot". Kā stāsta pats Soši Matsunobe, viņa radošā darba mērķis ir radīt kaut ko, kas vairs nepiederētu tikai viņam, bet gan kļūtu par aktīva sociālā dialoga sastāvdaļu. Viņš ar saviem darbiem mēģina mainīt cilvēku pamata pārliecības, piemēram, sapratni par jēdzienu "patiesība", kas, kā norāda Soši Matsunobe, ir iespējams, radot un daloties ar jaunu redzējumu, jaunu skata punktu. Iedvesmu šādam jaunam redzējumam mākslinieks iecerējis atrast arī Rīgā.

Starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā "Laiks dejot" japāņu mākslinieks sadarbosies arī ar Japānas laikmetīgās dejas virziena buto horeogrāfi un dejotāju no Latvijas Simonu Orinsku, lai radītu vizuālo noformējumu laikmetīgās dejas izrādei, kura īpaši festivālam taps sadarbībā ar vienu no buto spilgtākajiem pārstāvjiem Ko Murobuši.

Festivāla programmā ar dejas izrādēm piedalīsies Ko Murobuši (Japāna), Hiroaki Umeda (Japāna), Yukio Suzuki Company (Japāna), Olga Žitluhina (Latvija), Dmitrijs Gaitjukēvičs (Latvija), Kristīne Vismane (Latvija), Sintija Siliņa (Latvija), Simona Orinska (Latvija), Elena Jacinta (Latvija), Lilija Lipora (Latvija), kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas studenti un citi mākslinieki.

Festivāls "Laiks dejot" aizsācies 1998.gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Laika gaitā tas izaudzis līdz festivāla formātam un kopš 2006.gada ir ieguvis starptautisku statusu. Ik gadu jūnijā "Laiks dejot" piedāvā mākslinieciski augstvērtīgas dejas izrādes, performances, meistarklases, diskusijas, seminārus ar ārvalstu un Latvijas dejas mākslinieku piedalīšanos. Festivāls "Laiks dejot" šobrīd ir vērienīgākais laikmetīgās dejas pasākums Latvijā. To rīko Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti