Laikmetīgā teātra programmu «Forte forte» noslēgs izrāde «100% Rīga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Decembrī Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmu "Forte forte" noslēgs unikāls iestudējums "100% Rīga", kuru kopā ar simts rīdziniekiem veido Berlīnes teātra kolektīvs "Rimini Protokoll" un Latvijas Jaunā teātra institūts.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2014. gada sākumā Rīgā dzīvoja 643 368 cilvēki. Visapdzīvotākais Rīgas rajons ir Purvciems, katra rīdzinieka dzīves telpa ir vidēji 23,2 kvadrātmetri, bet trīs meitenes Latvijā ir nosauktas Rīgas vārdā. Cilvēki nepārtraukti tiek grupēti līknēs, ailēs un stabiņos, ko izmanto politiskā argumentācijā vai ekonomisku stratēģiju pamatošanā.

Kā būtu, ja statistikai piešķirtu cilvēciskus vaibstus? Kā būtu, ja simts rīdzinieki pārstāvētu savu pilsētu uz skatuves līdzīgi kā simts procenti statistikā, atklājot, ko Rīga domā un jūt patiesībā? "100% Rīga" ir pilsētas portrets ar simts sejām. Tie ir cilvēki, kuri veido pilsētu, cilvēki, kuri ir satikušies pirmo reizi un citos apstākļos, visticamāk, nekad nesatiktos, daudzbalsīgs koris, kas nekad iepriekš nav mēģinājis. "100% Rīga" ir izrāde par to, ko statistika nekad nespēs fiksēt.

Pusgadu izrādes veidotāji ir tikušies un runājušies ar simts rīdziniekiem, uzzinājuši, kas Rīgā sajūsmina vai kaitina tos, kuri šeit ir piedzimuši, un tos, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi pavisam nesen, kādēļ daži sapņo par došanos prom, bet citi ir atgriezušies uz palikšanu, kur Rīgā apēst labāko krēmu brilē, kur ir labākās sēņu vietas un kur vislabāk trenēties ielu vingrošanā.

Viss sākās ar pirmo "100% Rīga" dalībnieci, pirmo procentu simts procentu ķēdē - Centrālās statistikas pārvaldes priekšnieci Aiju Žīguri. Viņa uzaicināja nākamo dalībnieku - otro procentu, kurš savukārt uzaicināja nākamo, un tā - līdz simtajam. Katrs "100% Rīga" dalībnieks pārstāv vienu procentu no Rīgas iedzīvotājiem, bet visi kopā ir Rīgas sabiedrības šķērsgriezums, jo atbilst pilsētas statistikai pēc dzimuma, vecuma, tautības, rajona un mājsaimniecības veida.

Tomēr neviena pilsēta nav izmērāma vai izsakāma tikai skaitļos. Katrai ir savas īpatnības, specifika, tēls, ko veido tās iedzīvotāji. Tādēļ svarīgi, lai izrādē piedalās cilvēki ar noteiktu profesiju, aizraušanos vai piederību, kas raksturīga konkrētajai pilsētai. Sandjego tas bija taksists, Melburnā - sērfotājs, Rīgā uz skatuves būs gan hokeja kluba "Dinamo" fans, gan hipsters, gan zemledus makšķernieks.

"100% Rīga" izrādes notiks VEF Kultūras pilī 4. un 6.decembrī plkst. 19 un 7.decembrī plkst. 17.

Kā jau esam vēstījuši, Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā programma "Forte forte" ir nozīmīgu Eiropas režisoru izrāžu sērija gada garumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti