Kultūra

Likteņdārza pabeigšanai turpinās vākt ziedojumus; valsts naudu neprasīs

Kultūra

Aktieri un vietējie iedzīvotāji aicinās atklāt Brasas apkaimi caur "Lāčplēša" ainām

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā «Re Rīga!» fokusēsies uz žanru sinerģiju

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā «Re Rīga!» fokusēsies uz žanru sinerģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!” šogad noritēs no 18. līdz 23. augustam. Programmas fokuss šoreiz ir žanru sinerģija, un kopumā pulcēsies mākslinieki no astoņām valstīm. Līdzās izrādēm festivāla ietvaros būs arī meistarklases un sarunas par cirku, kā arī cirka rotaļu laukums bērniem.

Šogad laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls programmā sola jaunus žonglēšanas paņēmienus, objektu transformēšanu, satīru un akrobātiku, klaunādi, kustību un mīmiku stāstus. Festivāla tēma šogad ir cirka un citu mākslas žanru – mūzikas, tēlniecības un dejas – sinerģija. Ieskaņas pasākumi – trīs izrādes - būs bez maksas skatāmas jau nedēļas nogalē Rīgas pilsētas svētku laikā.

“Gan 18., gan 19. augustā būs vairākas izrādes – laikmetīgās dejas izrāde par sievieti no grupas “Hurycan” (Spānija). Otra izrāde visai ģimenei ir cirka kompānijas “Murmuyo”– tas būs klauns, kurš nedaudz izaicinās un provocēs skatītāju, bet no tā nav jābaidās, tas būs ļoti jautri,” stāsta festivāla “Re Rīga!” kuratore Odrija Fišere. “Pilsētas svētkos rādīsim arī laikmetīgā cirka trupas “Soon Company” izrāde “Gregarious” (Zviedrija), tā vairāk parādīs mākslinieku cirka prasmes.”

Pašiem mazākajiem apmeklētājiem būs iespēja ne tikai redzēt, bet arī piedzīvot cirku. Rīgas Cirka skola būs izveidojusi cirka rotaļu laukumu, kurā varēs izmēģināt stafetes, žonglēšanu ar bumbiņām un citas cirka aktivitātes. Savukārt festivāla atklāšana noritēs 20. augustā ar Baltijas mākslinieku priekšnesumiem.

Festivāla viesu vidū ir arī viena no pieprasītākajām cirka apvienībām Eiropā “Animal Religion”, kas skatītājā iedrošinot mežonīgo un neloģisko.

“Otrdien [gaidāma] lieliskā katalāņu mākslinieka Kima Hironi apvienības “Animal Religion” jaunākā izrāde “Fang”’. Tajā redzēsim cirka un vizuālās mākslas sinerģiju – ko var izdarīt ar vienu kubikmetru māla,” skaidro Fišere. “Pēc izrādes būs sarunas ar mākslinieku un arī meistarklases skatītājiem, kurām jau var pieteikties. Festivāla pēdējā izrāde būs franču trupas “STOPTOÏ” izrāde “Loop’’ Tallinas ielā 10, tas ir žonglēšanas priekšnesums kopā ar mūziķi.”

Minētajā noslēdzošajā žonglēšanas izrādē izmantoti 234 žonglēšanas riņķi, 54 bumbiņas, bet žonglierus pavada un, šķiet, brīžiem arī vada bundzinieks.

“Re Rīga!” festivāla mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ķibers norāda, ka šogad cirks sevi demonstrēs kā atvērtu un pievilcīgu mākslas žanru sadarbībai ar citām mākslas jomām. Īpaša uzmanība pievērsta arī humoram.

“Izvēloties izrādes, gribējās, lai katrā no tām ir zināma deva asprātīga, forša humora. Lai tas būtu jautrs, izklaidējošs, bet vienlaikus arī kaut ko pastāstītu.

Humora Latvijā pietrūkst, jo viss ir pārāk patētisks un pārāk nopietns, tāpēc tas bija svarīgs punkts," skaidro Ķibers.

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls “Re Rīga!” noritēs jau sesto reizi un šogad izrādes būs skatāmas no 18. līdz 23. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti