Kultūras ziņas

Krāsa, mūzika un faktūra gleznotājas Intas Celmiņas mākslā

Kultūras ziņas

Berlīnes kinofestivāla zelta un sudraba lāču laureāti

Bendžamins Batons Leļļu teātrī

Laika nepielūdzamais plūdums un identitātes meklējumi Leļļu teātrī – izrādē pieaugušajiem «Es – Bendžamins Batons»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Leļļu teātrī tapusi izrāde pieaugušajiem – no 18. februāra skatītāju vērtējumam jaunāko iestudējumu "Es – Bendžamins Batons" nodos režisors un dramaturgs Edgars Niklasons. Iestudējums tapis pēc aktiera Artūra Putniņa idejas, un viņš uzņēmies arī centrālā varoņa lomu izrādē.

Jaunākais Leļļu teātra iestudējums pieaugušajiem tapis, iedvesmojoties no amerikāņu rakstnieka Frānsisa Skota Ficdžeralda darba "Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu" motīviem. Tajā akcentēts laika nepielūdzamais plūdums un cilvēku vēlme iekļauties sabiedrībā pieņemtajās normās.

"Grāmata pati par sevi piedāvā vairāk notikumu.

Cik brīnišķīgi bija, ka tev literārs darbs iedod tādu plašumu.

Un tad domājām, par kādu tēmu mēs vēlamies runāt. Tad mūsu gadījumā tie ir savas identitātes meklējumi, vientulība un "es pret sabiedrību", kas, manuprāt, vienmēr būs aktuāla tēma," par darbu pie jaunā iestudējuma stāstīja režisors Edgars Niklasons.

Ideja veidot izrādi par Bendžamina dzīves stāstu, kurš piedzimst kā apmēram 70 gadus vecs večuks, bet nāvi sagaida kā zīdainis, radusies aktierim Artūram Putniņam. Lakoniskā estētikā veidotajā darbā, izmantojot skulptores Kristas Ķipures radītās maskas, attēloti galvenā varoņa pārdzīvojumi un transformācijas.    

"Caur Bendžaminu es izjūtu savus iekšējos dēmonus. Kur man pašam ir bijuši pārdzīvojumi, pieņemšanas vai nepieņemšanas.

Viņš man šobrīd ir tāds ceļa rādītājs," atklāja aktieris Artūrs Putniņš.

Izrādes veidotāji ar Bendžamina Batona tēlu vēlas aktualizēt šī brīža sabiedrības agresīvās vērtību sadursmes, kas sakņojas cilvēku bailēs no nezināmā. Bet galvenā varoņa izteiksmes līdzekļus trāpīgi papildina Staņislava Kuļikova muzikālais noformējums. 

"Es kā aktieris īsti nevarēju Artūru atbalstīt šajā izrādē. Tad mēģināju vismaz muzikāli to darīt. Ķert viņa kustības, ķert kaut kādas svarīgākās lietas, kuras ir jāatzīmē tajā stāstā," skaidroja aktieris, komponists Staņislavs Kuļikovs.

Iestudējums "Es – Bendžamins Batons" Leļļu teātrī paredzēts auditorijai no 16 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti