Kultūras rondo

Dzejnieces Elīnas Vendijas Rībenas debijas krājums "Suursna"

Kultūras rondo

Valmieras vasaras teātra festivāls - teātra pieredze jauniem skatītājiem un režisoriem

Aktrises Lilita Ozoliņa un Lidija Pupure koncertciklā “Dailes Kanons”

Lai māksla dod elpu. Dailes teātra aktrises Lilita Ozoliņa un Lidija Pupure radoši sadarbojas ar pianistiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dailes teātrī nupat atklāta jaunā sezona, skatītājus sagaidot ar koncertciklu “Dailes kanons”. Savu programmu sadarbībā ar pianistiem veido arī spilgtās trupas izcilības – Lidija Pupure un Lilita Ozoliņa. Mākslinieciskā dialoga partnerus viņas uzteic kā izcilus talantus. Un lai arī līdz koncertprogrammu pirmizrādēm vēl kāds laiks jāpagaida, aktrises jau tagad apcer tikšanos ar skatītājiem.   

Par radošo procesu, kas saista

Aktrises Lilitas Ozoliņas un pianista Reiņa Zariņa radošais tandēms ar skatītājiem sastapsies augusta nogalē. Sagatavotā programma ar Montas Kromas dzeju un klaviermūziku nesen parādīta Dailes teātra mākslinieciskajam direktoram Viesturam Kairišam un muzikālajam konsultantam Jurim Vaivodam. Viņi darbam devuši piekrišanu.

Lilita Ozoliņa un Reinis Zariņš
Lilita Ozoliņa un Reinis Zariņš

Montas Kromas dzeja Ozoliņai līdz šim bijusi drīzāk svešāda – nedz viņa to kādreiz runājusi, nedz dzejnieci uzskatījusi par savu autori. Kā jau noprotams, ierosme “Dailes kanonam”  izvēlēties Kromas dzeju nākusi no kāda cita – to aktrisei piedāvājis Juris Vaivods. 

Izlasījusi visu, kas no dzejnieces daiļrades pieejams, aktrise savas domas tik drīz vis nemainīja. Taču, kad uzzinājusi stāstus par Kromas dzīvi, aizrautībām un draugiem, viņai kļuvis interesanti. Izrādās, ka dzejnieces lielākā draudzība, mīlestība, cieņa ir gleznotāja Helēna Heinrihsone.

“Es nonācu pie secinājuma, ka mēģināšu nerunāt par viņas [Kromas] kara gaitām un nākamo posmu – pilsētas mīlestību, bet es runāšu par dzejnieci un gleznotāju, par radošo procesu, kas saista šos cilvēkus,”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” ar nodomu dalās Ozoliņa.

Reini Zariņu Ozoliņa pirmo reizi dzirdējusi pirms pāris gadiem Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Nākamajā dienā esot vēlreiz gājusi klausīties: “Tas bija kosmoss, ko es tur saņēmu.” Bet nu aktrise un pianists, dzejniece un gleznotāja satikušies kopīgā radošā dialogā.

Par vērtībām, kuras jāatgādina 

Aktrises Lidijas Pupures un pianistes Agneses Egliņas kopdarbs skatītājiem tiks dāvāts septembra sākumā. Mēģinājumu process abām māksliniecēm vēl priekšā. “Patiesi viņa ir jauna, skaista, enerģiska, dzirkstoša, talantīga, temperamentīga. Man liekas, ka viņa Zentai Mauriņai patiktu, jo arī Zenta Mauriņa bija tāda,” pirmās tikšanās gaidās pianisti slavē aktrise. 

"Dailes kanons. Pupure. Egliņa"
"Dailes kanons. Pupure. Egliņa"

Pupure rakstnieces Zentas Mauriņas darbus “Dailes kanonam” izvēlējusies kā mazu pateicības sveicienu saviem pedagogiem: “Kad mēs ienācām teātrī, pavisam no citas sistēmas, šie darbi bija aizliegti. Bet mūsu pedagogi bija ļoti iedvesmojušies, klausījušies visus viņas darbus, lekcijas un arī mums centās to visu mācīt, ierosināja meklēt viņas grāmatas, kuras bija izņemtas no aprites. Es šīs grāmatas ieguvu no privātajām bibliotēkām un visas pārdrukāju.

Esmu dzīvojusi ar Zentas Mauriņas domām, esejām, ierosinājumiem visu mūžu. [..] Domāju, ka šodien šīs vērtības ir jāatgādina.” 

Spēcīgo sieviešu koncertprogrammu bagātinās arī Aspazijas daiļrade. Aktrise atgādina, ka Aspazijas idejas nāk no tā laika, no kura mācījās Zenta Mauriņa. 

Skatītājs zālē – ilgu piepildījums  

Jauno koncertciklu 3. augustā iesāks aktrise Olga Dreģe un pianists Edgars Cīrulis. Atklāšanu, protams, gaida arī Dreģes kolēģes Lilita Ozoliņa un Lidija Pupure. Ir vēl kādas gaidas, kurās vienojas viss "Dailes kanona” kolektīvs – tās ir gaidas pēc skatītāja. “Ar kādu neparastu sajūtu mēs gaidām skatītāju zālē! Tad, kad es uziešu uz skatuves un redzēšu, ka zālē sēž cilvēki, es nezinu, kas ar mani notiks. Katrā gadījumā man tas būs milzumliels pārdzīvojums. [..] Tā būs fantastika,” atklāj Ozoliņa. 

“Man tik ļoti, ļoti gribētos, ka pēc šīs garās pauzes mēs paskatītos mazliet ar citu aci uz mākslu, uz teātri.

Viss tas, kas mums šajā trakajā laikā un arī uz priekšu varbūt vēl trūks, lai tam dod elpu māksla,” novēl Pupure.  

Abām aktrisēm priekšā arī citi uznācieni, piemēram, publikai vēl neizrādītajos iestudējumos “Smiļgis” un “Zemdegas”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti