«Kvadrifrona» izrāde «Fake News!» aktualizē medijpratības tēmu Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

15. novembrī Rīgas cirkā pirmizrādi piedzīvos teātra trupas “Kvadrifrons” izrāde “Fake News!”. Tā radīta, veicot padziļinātu analīzi par viltus ziņu jēdzienu un ietekmi Latvijā. Darba autori centušies aptvert šauro robežu, kas atšķir pilnīgas muļķības no subjektīvi nepieņemama viedokļa, patiesību un spekulatīvām interpretācijām un faktus no gaumes, paziņojumā medijiem informē trupas pārstāvji.

Izrādes veidotāji norāda - puspatiesības, foto manipulācijas, propaganda, influenceru slēptas reklāmas, sazvērestības teorijas un viltus ziņas, kas imitē īstās ziņas, kļuvušas par mūsu kopīgās informācijas telpas sastāvdaļu.

“Pagājušā gada beigās internetā parādījās ziņa, ka Latvijā viltus ziņas no patiesām nespējot atšķirt 43% iedzīvotāju. Viens no iemesliem izrādes veidošanai sākotnēji bija gluži savtīga vēlme paurķēties sevī, lai saprastu, cik tad īsti manipulējams esmu es pats. Cilvēki visu laiku ražo stāstus. Vislabāko un pārliecinošāko stāstu stāstītāji iegūst naudu, slavu un citus labumus. Mūsdienās, kad stāstīšanas platformas ir kļuvušas daudz pieejamākas, tā sāk kļūt par problēmu - ir pazudis orientieris,” interesi iestudēt izrādi paziņojumā skaidro režisors Klāvs Mellis.

Izrādes radošā komanda kopā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) veica padziļinātu analīzi, un savāktie materiāli tiks izmantoti izrādē, reflektējot par to, cik savā ziņā līdzīgi darbojas manipulācija mākslā ar manipulāciju politikā vai citās jomās.

“Kas izlemj, kas ir patiesība, kā to konstruē un ar to manipulē? Kādiem nolūkiem tas tiek darīts, un kā ar to tiek panākti konkrēti - biznesa, politikas vai attiecību - mērķi? Patiesība ir cieši saistīta ar varu, jo tā rada jēgu cilvēku darbībai. Tādējādi dažādi vēstījumi - mīti, baumas viltus ziņas medijos – spēj  izraisīt konkrētas sekas realitātē, pat ja tās ir safabricētas,” tēmas aktualitāti paziņojumā uzsver “Fake News!” dramaturgs Evarts Melnalksnis.

Lai kopīgi pārrunātu izrādi un medijpratības tēmu Latvijā, tiks rīkoti trīs bezmaksas pasākumi:

31. oktobrī LKA zālē norisināsies zinātniska plenārsēde, veltīta mākslas un pētniecības attiecībām. Tajā ar referātu piedalīsies LKA pētnieces un trupas "Kvadrifrons" dalībnieki.

5. novembrī Rīgas cirkā notiks diskusija pirms izrādes “Māņi galvās un uz skatuves”, kurā piedalīsies izrādes veidotāji un jomas eksperti.

15. decembrī Rīgas cirkā notiks pēcizrādes diskusija “Politiskā dimensija laikmetīgajā teātrī”.

Izrādes režisors ir Klāvs Mellis, koncepcijas autors un dramaturgs - Evarts Melnalksnis. Izrādē spēlē Reinis Boters, Arīna Buboviča, Andris Kaļiņins un Ance Strazda. Skatuves risinājumu veidojuši Klāvs Mellis, Kārlis Tone un Inese Tone. Par skanisko risinājumu atbildīgs komponists Jēkabs Nīmanis, savukārt gaismu mākslinieks ir Jānis Sniķers. Izrādi producē Sandra Lapkovska un Ieva Mediņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti