Kultūras rondo

Franču apvienība “Mobilier National” Rīgā un Egila Rozenberga darbi

Kultūras rondo

Radošās rakstniecības pasniedzējs Ostins Smits viesojas "Punctum" fetivālā

"Uzdzist” - kustību kompozīcija iekļaujošā teātra estētikā vienam skatītājam

Kustību kompozīcija «Uzdzist» - performatīvā instalācija vienam skatītājam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunajā Tallinas ielas radošajā kvartālā 5.jūnijā pirmizrādi piedzīvos horeogrāfa Krišjāņa Santa un lietuviešu dejas mākslinieces Ievas Gaurilčikaites performatīvā instalācija „Uzdzist”, kas tapusi sadarbībā ar „Dirty Deal Teatro". Kustību kompozīcija iekļauta arī festivāla „Laiks dejot” programmā.

„Uzdzist” ir iekļaujošā teātra estētikā veidota kustību kompozīcija, kas ievietota mākslīgā un savu iepriekšējo nozīmi zaudējušā vidē un ir paredzēta vienam skatītājam. Gūtās pieredzes laiks 20 minūtes.

„Kā profesionālim man tas dod būšanu tur, kur parasti neesmu, cita uztvere, cita telpas izjūta, smaržu izjūta. Tāds miers, kas nav īsti mierīgs. Mierīgs, bet nemitīgi ir jautājums, kas tālāk,” izrādi Latvijas Radio raksturo Ramona Galkina, Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja, horeogrāfe un dejotāja.

„Ekskluzīva sajūta, ka esi viens nekurienes telpā, esi drošs kaut kādā veidā, bet ir mazi pārsteigumi, kas rosina iet tālāk, izzināt tālāk. Mazliet meditatīvs, bet ne tikai,” turpina Galkina.

Viņa arī vērtē, ka kustība visnotaļ klātesoša šajā kompozīcijā un tā ļauj sajust savu kustību.

Līdz šim savu horeogrāfiju radīšanā Krišjāni Santu interesējuši dažādi veidi, kā ritmiskos, ornamentu, dziesmu un rotaļu kodus pārcelt kustībā. Šoreiz performatīvā instalācija, kas tapusi sadarbībā ar Ievu Gaurilčikaiti, vedina uz telpas saspēli ar skaņu gaismu un kustību.

Sants skaidro, ka iepriekšējā darba ietvaros lasījis senus arhetipiskus stāstus par pasaules atiestatīšanu, taču šoreiz vēlas mainīt vietām lomas.

„Mēģinām samainīt visas lomas vietām, lai veiktu atiestatīšanu. Piemēram, performeris cilvēks kļūst par scenogrāfijas objektu un nereaģē. Telpa kļūst par performeri un reaģē uz skatītāju. Arī skatītājs maina lomas,” norāda Sants.

Viņš arī skaidro, ka darbu radīt iedvesmojis iestudējums „Mielasts” Jaunajā Rīgas teātrī.

„Mums ļoti interesanti likās, ka visas sarunas - monologi un dialogi par mīlestību vai erotiku - ir tajā mirklī, kad viņi nojauš par hellēņu pasaules galu, un vietā nāks tie, kas esam mēs – nākamā kultūra, barbariskie eiropieši,” atklāj Sants. „Viss stāsts notiek, diviem cilvēkiem ejot pa ceļu. Mēs domājām par ceļu, kas ved cauri nemanāmam, mīkstam pasaules galam, tādam, ko nepamani, ka tas notiek, bet pamani, tikai atskatoties.”

Ieva Gaurilčikaite norāda, ka telpa iedvesmo, jo te kādreiz bija sanitārā autobāze, tagad tā ir tukša. Viņi pirmie rīko šeit kādu pasākumu, un nav arī zināms, kā to izmantos turpmāk.

"Svarīgi, lai telpās paliek tās garša, tāpēc atstājām grafiti, ko radījuši ielu mākslinieki iepriekš, veidojām tā, it kā tas pieder telpai, ka telpa runā pati par sevi,” piebilst Gaurilčikaite.

Viņa arī norāda, ka vēlas, lai izrādē cilvēki saslēgtos ar savu intuīciju.

Izrādes „Uzdzist” notiks 5., 6. un 7.jūnijā Tallinas ielas kvartālā. Tā kā izrāde ir paredzēta vienam skatītājam, ieeja tajā ir ik pēc 10 minūtēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti