Kur ir vieta laikmetīgajai dejai? Sarunājas horeogrāfe Agate Bankava un mākslas kritiķis Valts Miķelsons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Labo izrādi "Slikta" skatījos pirms pieciem gadiem un atceros ne tik daudz pēc kustību materiāla kā noteikta prāta stāvokļa," pieredzēto komentē mākslas kritiķis Valts Miķelsons un teic, ka kritiskā refleksija par sevi un savu lomu Latvijas kultūrvidē, nenovalkātais humors un poētika, kas raksturoja izrādi, ir veikli pārceļojuši arī uz sarunu par dejas māju ar izrādes "Slikta" horeogrāfi Agati Bankavu.

Latvijā mērķtiecīga un sistemātiska laikmetīgās dejas ienākšana tiek saistīta ar 1996. gadu. kad Olga Žitluhina izveido savu kompāniju, Arnis Siliņš no apvienības "Via Danse" mūsdienu dejas vakarā izrāda solo "Sudraba skumjas", Gregorijs Hankoks sāk sadarbību ar Valsts deju ansambli "Daile". Varētu šķist, šis būs stāsts par spožo dejas šodienu Latvijā. Tomēr 1997. gadā likvidē kolektīvu "Daile", 2012. gadā Olga Žitluhina pārtrauc kompānijas darbību ar pēdējo izrādi "Končina" un Arnis uzstājas vairs tikai retu reizi, vairāk pievēršoties Austrumu gudrību aptveršanai.

Latvijā joprojām ir vairākas horeogrāfu paaudzes, kas izrāda savus darbus, cik vien iespējams, tomēr viena vienojoša infrastruktūra tā arī vēl nav izveidota. 2015. gadā Agates Bankavas diplomdarba izrādē "Slikta" apvienojās pieci Latvijas laikmetīgās dejas meistari – Olga Žitluhina, Ramona Galkina, Anna Novikova, Arnis Siliņš un Andris Kačanovskis. Horeogrāfe Agate Bankava par izrādi stāsta: "Veidojot izrādi "Slikta", mani pārņēma domas par mākslas vērtību un nozīmi. Kad radās projekts "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", domas jau bija citur. Šis sižets nav par izrādi "Slikta". Tas ir par sapņiem, vēlmēm un ambīcijām, par dienu, kad Latvijā būs dejas māja." Video dejas meistari, kas piedalās Bankavas izrādē "Slikta", dejo par dejas māju.

Labas laikmetīgās dejas izrādes "Slikta" komandā ir horeogrāfe Agate Bankava, dramaturgi Anna Zvaigzne un Ivo Briedis, mūziku radījis Mārtiņš Zariņš, dejo Anna Novikova, Ramona Galkina, Olga Žitluhina, Arnis Siliņš, Andris Kačanovskis.

Par Laikmetīgās dejas dzīvo arhīvu

Saruna par dejas māju starp mākslas kritiķi Valtu Miķelsonu un laikmetīgās dejas mākslinieci Agati Bankavu ir daļa no notikumu sērijas "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", kas ir trīs nevalstisku organizāciju – Latvijas Dejas informācijas centra, "Tuvumu" un Horeogrāfu asociācijas – laikmetīgās dejas mākslas kopprojekts.

Pēdējo gadu attīstība laikmetīgās dejas nozarē parāda, cik daudz gan nozares profesionāļiem, gan skatītājiem dod plašāka iepazīšanās ar to, ko dejas māksla spēj piedāvāt. Projekts "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" atklāj un sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

Kopumā projekts sniedz iespēju 20 aktīvākajiem laikmetīgās dejas mākslas profesionāļiem reflektēt par savu radošo darbību. To vidū ir Olga Žitluhina, Laura Stašāne, Inta Blode, Agnese Bordjukova, Dmitrijs Gaitjukevičs, Kristīne Brīniņa, Eva Krūmiņa, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Agate Bankava, Anna Novikova, Rūta Pūce, Jana Jacuka, Alise Madara Bokaldere un citi.

Video sižeti pieejami ik nedēļu sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv un televīzijas kanālā "ReTv".

Apkopotā veidā video intervijas, kā arī atsevišķu izrāžu pilnus ierakstus var atrast Latvijas Dejas informācijas centra mājaslapā.

Video sižetu režisore ir Kristīne Vītola, operatori – Raivo Karro, Uldis Ķikāns un Mikus Austers. Projekta vizuālo identitāti veidojusi Kristīne Daukšte.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" atbalstu.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti