Kultūras ziņas

Mamma un meita glezno kopā

Kultūras ziņas

Baronu dzimtas koka digitālā ekspozīcija

Kurš vērtēs teātra kvalitāti Latvijā?

Kultūras ministrija meklē teātra kvalitātes vērtētājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kvalitātes novērtējumam teātra mākslas jomā Kultūras ministrija (KM) meklē organizāciju, kura varētu uzņemties administratīvas funkcijas, organizējot ekspertu žūriju un ikgadējās balvas pasniegšanu spožākajiem nozares pārstāvjiem. Pirms trijiem gadiem šādu ministrijas finansējumu saņēma „Spēlmaņu nakts” organizatori. Tagad šādas balvas rīkošanai var pieteikties arī citas organizācijas.

"Mēs esam jau iepriekš atbalstījuši, piemēram, šo Latvijas Teātra darbinieku savienības [LTDS] organizēto pasākumu, un viņi [LTDS] bija tie, kas vinnēja šajā konkursā. Es nezinu, vai šobrīd ir kāds, kas uzkrājis tik lielu pieredzi kā viņi, bet, ja tā gadījumā ir, tad nekā, tad viņiem savas pozīcijas būs jānodod citiem," saka KM Nozaru politikas nodaļas vadītāja Iluta Treija.

Šiem pienākumiem KM aicina pieteikties organizācijas ar vismaz divu gadu pieredzi teātra jomā. Tās pienākumos būs noorganizēt neatkarīgu ekspertu žūriju un nodrošināt tai darbu. Savukārt žūrija izvirzīs nominantus sezonas balvai, līdz ar to arī novērtējot konkrētu valsts teātru darbību.

"Jau vairākus gadus mums dotāciju sadales kartībā ir tāds punkts kā kvalitātes izvērtējums, un šeit mēs ņemam vērā šīs žūrijas iesniegtos nominantus. Un tad aptuveni 1% no kopējā dotācijas groza, kas ir teātriem, tiek sadalīts pēc šiem kvalitātes kritērijiem atbilstoši nomināciju skaitam katram teātrim," skaidro Treija.

Kultūras ministrija teātru kvalitātes novērtējuma rīkotājorganizācijai šoreiz atvēlēs vairāk nekā 68 tūkstošus eiro. Bez izdevumiem pašas organizācijas darbībā, kā arī žūrijas locekļu atalgojumam, daļa naudas ir paredzēta arī ārzemju ekspertu piesaistei.

"Jānodrošina līdz ar to ir vairāku lugu tulkojumi, anotācijas angļu valodā, arī šo ekspertu uzturēšanās, cerot uz starptautisku rezonansi ar laiku," norāda KM pārstāve.

Teātra biedrību vai citu organizāciju pieteikumus Kultūras ministrija pieņems līdz 12.aprīlim, bet konkursa rezultāti būs zināmi aprīļa beigās. Jāpiebilst, ka tuvākajā laikā Kultūras ministrija līdzīgu kvalitātes novērtējumu un balvu plāno ieviest arī Latvijas deju mākslā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti