Kultūras ziņas

Trīs Osokini Dzintaros

Kultūras ziņas

Liepājā pirmo reizi norisinās festivāls "Sensus"

LKA uzņemts Valmieras teātra jaunais aktieru kurss

Kultūras akadēmijā noslēdzies ekstrēms aktieru uzņemšanas process

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Citējot Valmieras Drāmas teātra māksliniecisko vadītāju Indru Rogu, noslēgušies ekstrēmi eksāmeni, kuros izraudzīti 15 jaunieši, kas Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) tiks gatavoti īpaši Valmieras teātra trupai. Viņi paraksta studiju līgumus ar akadēmiju, bet 13.jūlijā pieredzēja grūtāko no četrām konkursa kārtām.

Pēc četru dienu ilga topošā Valmieras Drāmas teātra aktierkursa atlases maratona Zirgu pastā no apmēram 140 studētgribētājiem pārbaudījumu sietam tikuši cauri 20. Bet vakar vēlā vakarā eksāmenu izturējušo sarakstā savus vārdus lasīja 15 jaunieši.  Kursa groži Latvijas Kultūras akadēmijā būs Indras Rogas rokās.

"Šie eksāmeni ir diezgan ekstrēmi, ja salīdzina ar jebkurām citām mācību iestādēm," atzīst Valmieras Drāmas teātra mākslinieciskā vadītāja Indra Roga. "Meitenēm konkurss ir nesalīdzināmi augstāks - un tā tas ir laikam katru gadu - nekā puišiem. Meitenes ņem apmēram vienu trešdaļu un puišus ņem divas trešdaļas."

Pēdējais īpaši Valmierai gatavotais aktieru kurss, kurā tolaik mācījās, piemēram, Elīna Vāne, Ivo Martinsons un Mārtiņš Liepa, absolvējis 2003. gadā. Trupai nepieciešama atjaunotne, un žūrija apmēram 10 cilvēku sastāvā atlasēs nākamajiem spēlmaņiem pārbauda līdz šim kopto un dabas doto aktiermeistarību, plastiku un vokālos talantus.

"Bija grūti, nebija vienkārši," saka LKA Valmieras drāmas teātra aktieru kursa studente Ieva Barkāne. "Patiesībā pēc šīm pārbaudes dienām, kad tas viss ir tādā sakoncentrētākā veidā, es saprotu, ka jā - tas ir tas, kas man patīk."

"Stress ir nenormāls, te ir interesanti, tu tā kā sapriecājies, ka esi ticis tālāk, bet tu jau sāc stresot par nākamo uzdevumu un nezini, vai tiksi tālāk," stāsta LKA Valmieras Drāmas teātra aktieru kursa students Krišjānis Strods. "Es jau no kādas 5.klases esmu domājis, ka varētu iet par aktieri mācīties."

Sapni kļūt par aktrisi no bērnības lolo arī Milēna, kura teic, ka ir jau labā nozīmē inficējusies ar teātra un skatuves burvību.

Šādu atlasi pirms 10 gadiem šajā pašā vietā – tolaik vēl neizremontētajā Zirgu pastā -  piedzīvojis arī Valmieras Drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers. Esot mazliet neierasti atrasties galda otrā pusē – žūrijas vidū un izvēlēties savus nākamos kolēģus.

"Iestājeksāmenu laiks aktieros - tas ir ļoti emocionāls, kā tāda mežonīga jūra. Tās 3-4 dienas atstāj nospiedumus uz visu dzīvi," atzīst Mārtiņš Meiers.

Indra Roga ir pārliecināta, ka  aktieru konkurss lielā mērā ir arī veiksmes spēle, gadās atrast arī talantus, kas sākumā nav likušies tik cerīgi.

"Ja viņi ir tikuši jau līdz ceturtajai kārtai – tas ir varbūt ansambļa jautājums vai kaut kāds salikuma jautājums, kāpēc kādreiz netiek kāds un no ceturtās kārtas izkrīt," skaidro Roga. "Es pati domāju, kad es stājos Daugavpils kursā - ceturtajā kārtā es biju pilnīgi pārliecināta, ka es izkritu, jo es nemācēju atbildēt uz jautājumu, kas ir plurālisms, un noraudāju visu to kolokviju un aizgāju."

''Kultūras ziņas'' ir aculiecinieki mirklim, kad tiek uzzināti pirmspēdējās kārtas rezultāti un kad pārsteigums mijas ar prieka asarām.

Šodien jaunais aktieru kurss noslēdz līgumus ar augstskolu, pirmos divus gadus mācīsies Rīgā, bet 3.kursā jau pārcelsies uz Valmieru. Bet izrādēs jaunos censoņus varētu sagaidīt ne ātrāk kā pēc trīs gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti