Kultūras ziņas

Pasniegtas Izcilības balvas kultūrā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Iestudējuma "Kaimiņš" pirmizrāde Kuldīgā

Kuldīgā pirmizrādi piedzīvo režisores Lienas Šmukstes iestudējums «Kaimiņš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Divu kaimiņu nesteidzīga saruna par ikdienišķām lietām – tāda ir sižetiskā līnija Pāvela Prjažko lugas "Kaimiņš" iestudējumam. Izrādes režisorei Lienai Šmukstei lugas forma šķitusi kā labs skaņdarbs, tāpēc piesaistījusi viņas uzmanību. Lomās redzam aktierus Ģirtu Krūmiņu un Emīlu Krūmiņu. Tā kā Ģirts Krūmiņš nu kļuvis par kuldīdznieku, tad arī visiem, kas vēlējās šo iestudējumu redzēt pirmie, bija jādodas uz Kuldīgu.

Lecam nezināmajā – tā Pāvela Prjažko lugas "Kaimiņš" iestudējuma režisore Liena Šmukste saka neilgi pirms pirmizrādes. Ja citreiz vispirms jaunās izrādes piedzīvo ģenerālmēģinājumu vai to jau ir novērtējuši draugi, tad šai reizē tā nav bijis un radošā grupa ļāvusies izaicinājumam. Process līdz iestudēšanai bijis pagarš, vispirms skatītājiem bijusi iespēja šo darbu novērtēt lugas lasījumos.

Režisore Liena Šmukste stāsta: "Tad, kad manās rokās nonāca šī luga, mani uzrunāja forma, un saturs laikam pat ne tik ļoti kā tas, cik interesanti dramaturgs viņu ir uzrakstījis un izveidojis. Manā skatījumā šī luga ir kā tāds labs skaņdarbs."

Sižetiski tā ir divu kaimiņu nesteidzīga saruna vasarnīcu ciematiņā. Viens ir jaunietis, otrs – viņa vecāku vienaudzis. Parastā dienā, parasta saruna par rabarberiem, kartupeļiem, dēļiem, saviem līdzcilvēkiem. It kā bezemocionāls vēstījuma veids, aiz virspusējas vienkāršības slēpjot dziļākus slāņus abu attiecībās. Uz skatuves Ģirts Krūmiņš, kurš piedalījies arī lugas lasījumos, un Emīls Krūmiņš.

Lugas autors Pāvels Prjažko ir baltkrievu dramaturgs, viens no laikmetīgās dramaturģijas spilgtākajiem pārstāvjiem. Lugu "Kaimiņš" latviski tulkojusi Edīte Tišheizere.

Izrādi producē neatkarīgā producentu kompānija "KatlZ". Uzvedums ir viegli piemērojams dažādām skatuvēm. Jau 21. decembrī izrāde būs skatāma Rīgā, Willa teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti