Dienas ziņas

Dzīve pēc ugunsgrēka trušu karalistē

Dienas ziņas

RAKUS atver traheostomētu pacientu aprūpes kabinetu

Jauno skatuves mākslinieku rezidence Kuldīgā

Kuldīgā ienāk Brodvejas teātris – notiek jauno skatuves mākslinieku rezidence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kuldīgā ir ienācis Brodvejas teātris – te notiek nometne “Jauno skatuves mākslinieku rezidence”. To izlolojusi bijusī kuldīdzniece, horeogrāfe Gunta Liepiņa-Millere un viņas vīrs, Amerikas Brodvejas mūziklu dziedātājs Stefans Millers. Tā ir iespēja topošajiem profesionāļiem papildus trenēties dziesmā, dejā un citās radošajās izpausmēs. Rezidences rīkotāji cer to Latvijā veidot ik vasaru.

Jauno skatuves mākslinieku rezidence Kuldīgā ir sirds projekts, saka horeogrāfe un deju pasniedzēja Gunta Liepiņa-Millere. Viņa nāk no Kuldīgas, kur pirmā iepazīšanās ar deju bija jau trīs gadu vecumā. Dejas apguve viņu aizvedusi uz dažādām valstīm, arī ASV. Pēc Fulbraita stipendijas iegūšanas un studijām Amerikā Gunta Liepiņa-Millere pāris gadus tur iegūtās prasmes mācīja Latvijā. Lai arī šobrīd viņa dzīvo un strādā Kalifornijā, vasarās viņa ar savu vīru Stefanu Milleru, kurš ir Brodvejas mūziklu aktieris, arī pedagogs, atgriežas Latvijā un savas prasmes un pasaules redzējumu nodod Latvijas topošajiem profesionāļiem. Tā radusies ideja arī par pirmo rezidences izveidošanu.

“Amerika ir vieta, kur viss notiek, kur ir liela brīvība, bet pašam ir ļoti daudz jāstrādā, to galvas stāvokli iedot, ka jebkurš var visu var, bet ir jāstrādā.

Latvijā varbūt vairāk padomju noslāņojums, ka ir izlases, ka cilvēciņš ar smalkiem kauliem tikai var dejot, pasaulē tā īsti vairs nav, tādu drosmi varu iedot,” stāsta Gunta Liepiņa-Millere.

Rezidences dalībnieki ir topošie profesionāļi dejā, kā arī Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņi.  “Šonedēļ mēs vairāk fokusējamies uz jaunu mūziklu repertuāru, strādājam pie Amerikas Brodvejas, tuvojoties tās pieejai, sniegumam dziedāšanā, dejošanā un aktierspēlē. Sagatavoju viņus arī papildus, piemēram, ja viņi vēlēsies mācīties kādā Amerikas vai Anglijas universitātē, sagatavoju viņus karjerai mūziklu jomā,” par rezidences programmu stāsta Stefans Millers.

Nometnes dalībniece Vaida Vovere novērtē Brodvejas aktiera redzējumu: “Viņš vienmēr liek skatīties pozitīvi, latviešiem neraksturīgi, mēs esam paškritiski, nemākam paskatīties uz to, kas jau ir izdarīts.”

Darbs notiek gan atsevišķi, kur dejotāji apgūst džeza un laikmetīgo deju, bet dziedātāji mūziklu repertuāru, gan tiek veidoti kopīgi numuri, kuri būs redzami nometnes noslēgumā.

Režisors Mārtiņš Kagainis vērtē: “Es gribētu teikt, ka mums ir talantīgi spējīgi jaunieši, ir tas laiks pienācis, ka jāiespringst režisoriem, lai ir kur izpausties, lai ir kur realizēt jauniešiem savas prasmes.”

Mārtiņš Kagainis neslēpa, ka nometnes laikā nolūko arī dalībniekus topošajam Jāņa Lūsēna un Kārļa Vērdiņa mūziklam “Zvaigznes bērns”. Jauno skatuves mākslinieku rezidenci rīko “Mea Via Foundation”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti