Rīta Panorāma

Intervija ar satiksmes ministru Anriju Matīsu

Rīta Panorāma

Autosportiste: Pa apledojošu ceļu braucu ar 30 km/h

Intervija ar Vili Daudziņu

Krodera balvas laureāts - tāds, kuram blakus nolikt kaut ko būtu ļoti grūti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

26.janvāra vakarā Valmieras drāmas teātrī otro reizi tiks pasniegta "Krodera balva". Šo balvu iedibinājis "Krodera fonds", kas radīts, lai saglabātu ievērojamā režisora Oļģerta Krodera piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī. Viens no Oļģerta Krodera fonda valdes pārstāvjiem, aktieris Vilis Daudziņš norāda - balva tiek piešķirta tādai teātra personībai, kurai blakus nolikt kaut ko būtu pat ļoti grūti.

Režisors Oļģerta Kroders līdz pat mūža beigām ticēja, ka skaistums izglābs pasauli. Intervijā "Rīta Panorāmā" Vilis Daudziņš saka: "Skaistums ir tas, kas piemīt cilvēcei un teātrim, tai labākajai daļai pasaules, kas ir. Domāju, ka tā arī izglābs visu pārējo pasauli, ja tā nebūs pietiekami laba vai skaista."

Jautāts, kāda nozīme režisoram bijusi viņa paša radošajā dzīvē, aktieris stāsta: "Esmu pāris reizes saticies ar viņu, neesmu spēlējis viņa izrādēs, bet esmu spēlējis kopā ar viņu savā pirmajā izrādē "Kaija", kas bija Alvja Hermaņa izrāde. Mēs abi divi spēlējām kopā, par to man ir visbrīnišķīgākās atmiņas."

"Tik ironisku, tik asprātīgu cilvēku vajag vēl pameklēt, turklāt, ņemot vērā viņa dzīvi, to, ka viņš ir bijis Sibīrijā, to, ka viņš ir piedzīvojis ļoti, ļoti daudz ko, viņa skats uz dzīvi, viņa attieksme pret dzīvi, man šķiet, ir brīnišķīga. Ja tāda būtu mums katram, es domāju, mēs būtu ļoti veselīga nācija," uzsver Vilis Daudziņš.

"Spēlmaņu naktī" balvas pasniedz vairākas nominācijās, savukārt Krodera balva ir tikai viena. Jautāts, kā tiek izvēlēti balvas pretendenti un saņēmējs, Vilis Daudziņš skaidro: ""Spēlmaņu naktī" lūkojas uz aizvadīto sezonu un izvērtē sasniegumus dažādās nozarēs, bet mēs nolēmām vērot procesu kopumā un ieraudzīt kaut ko patiešām, patiešām īpašu - tādu, kam blakus nolikt kaut ko būtu pat ļoti grūti. Devīze balvai ir "Izaicinājums un izcilība". Mēs nolēmām, ka šāda balva būs tikai viena, pretendenti parasti būs 12, bet, iespējams, skaitlis mainīsies, mēs esam ļoti brīvi savos statūtos."

"Viena balva gadā tāpēc, lai šai balvai būtu īpaša nozīme. To varēja just arī pagājušajā gadā, kad Indra Briķe saņēma šo balvu, viņa teica, ka šis viņai ir nozīmīgākais apbalvojums mūžā. Protams, tas skanēja ļoti, ļoti skaisti un nozīmīgi mums, kas šo balvu pasniedz," atklāj aktieris.

Krodera balvas īpatnība ir arī tā, ka nav zināmi 12 šīs balvas pretendenti. "Mēs esam ārkārtīgi diskrēti, noslēpumaini, mūsu organizācija ir ļoti maza, bet skaidra. Mūsu valde ir Rihards Rudāks, Evita Sniedze, Mārtiņš Vilkārsis, Artūrs Skrastiņš es. Šie pieci cilvēki lemj, vēl nav izlēmuši, starp citu. Mums bija nodomā viens pretendents, bet radās atkal citas domas, tā ka visa lemšana mums ir pēc pāris stundām. Mēs mēģinām panākt, ka visi pretendenti ir zālē, lai tā iespēja, ka jebkurš no viņiem var saņemt, lai tas arī realizētos un lai cilvēki varētu to redzēt, ka cilvēks nāk pēc balvas," norāda Vilis Daudziņš.

"Kā jau es teicu - tas ir kaut kas nopietns, tas ir kaut kas izaicinošs, tas ir kaut kas izcils mūsu mākslā, teātra mākslā, kas pierādās nevis vienā uzliesmojumā, vienā lomā, bet tomēr zināmā ilglaicībā, vismaz gados četros, piecos," uzsver aktieris.

Tāpat kā pērn, arī šogad balvas pasniegšanas ceremoniju vadīs Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš. Jautāts, kāds iecerēts pasākums, Vilis Daudziņš saka: "Teica par pagājušā gada ceremoniju, ka esot bijusi ļoti laba, nedomājama neko mainīt. Dekorācijas šoreiz mainīsies. Mēs mēģināsim turēties un būt Krodera asprātības cienīgi. Protams, ir zināmas izmaiņas - ja pagājušo gadu mēs to darījām pirmo reizi un šī balvas pasniegšana bija pats, pats galvenais, tad šoreiz mēs mēģināsim darīt ko vairāk, raudzīties tālumā. Mēģināsim savākt naudu, lai Valmierā parādītos piemineklis Oļģertam Kroderam. Būs ziedojumu tālrunis, kas darbosies mēnesi no šodienas. Uz to es aicinu zvanīt visus teātra cienītājus," teic Vilis Daudziņš.

"Krodera fonda" valdes pārstāve, Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze par gaidāmo ceremoniju Latvijas Radio stāsta: "Mēs turamies pie tradīcijām, otrā reize īpaši neatšķirsies no pirmās. Arī šī vakara ceremoniju vadīs Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš, arī šoreiz mēs runāsim par nominantiem un noslēgumā paziņosim uzvarētāju. Būs asprātīgi, patiesi un aktuāli."

Evita Sniedze stāsta par otrās Krodera balvas pasniegšanu
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Kā vēstīts, Krodera balvas laureāts - gada izaicinošākais izcilnieks - saņems mākslinieka Aivara Vilipsōna veidotu statueti, proti, metu topošajam Oļģerta Krodera piemineklim, kā arī 500 latu (711,44 eiro) balvu, iesākumā tam izmantojot Krodera atstāto mantojumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti