Kultūras ziņas

Laikmetīgais cirks bērniem "Krustām šķērsām"

Kultūras ziņas

"Zudušā laika prelūdijas" Krēmera atskaņojumā

"Arī vaļiem ir bail" Nacionālajā teātrī

Kritiķi par izrādi «Arī vaļiem ir bail»: brīnišķīga humora izjūta un interesanta tēma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Brīnišķīga humora izjūta, jauns solis un interesanta tēma – tā kritiķi vērtēja Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvojušo pazīstamā aktiera un jaunā dramaturga Artūra Dīča lugas “Arī vaļiem ir bail” iestudējumu.

Mūsdienu sabiedrības sadzīves drāmu ar krietnu ironijas devu iestudējis režisors Elmārs Seņkovs.  Stāsta centrā trīsdesmitgadnieks, kura dzīve šķietami sakārtota, bet prieku vairs nesagādā. Tad nu viņš gluži kā Sprīdītis dodas laimīgās zemes meklējumos.  

Jānim Bērziņam ir veiksmīga karjera, lieliska ģimene, jauki bērni un brīnišķīgi vecāki. Bet kādā mirklī viņš saprot, ka nekas no tā vairs nesagādā prieku un laimi. Lugas autors Artūrs Dīcis radījis mūsdienu varoni, kas sapinies sabiedrības piedāvātajos labumos.  

Režisors Elmārs Seņkovs uzteic iespēju iestudēt darbu, izprotot situāciju, kontaktējoties ar dramaturgu, nevis interpretējot kāda pirms 100 gadiem dzīvojoša autora idejas.

“Mēs ar Artūru Dīci ļoti daudz runājām, kā jūtas trīsdesmitgadnieks. Kā jūtas vispār cilvēks, kurš var diezgan ātri sasniegt to, ko viņš vēlas šodien, bet jautājums ir, kas paliek tālāk,” atklāja režisors.

Izrādē ikdienas situācijas, kas robežojas ar sadzīves terorismu cilvēku attiecībās, izspēlētas asprātīgi un skatītājiem ar notiekošo ir viegli identificēties.

“Es ļoti gandarīta esmu par aktieriem. Brīnišķīga humora izjūta. Un es ļoti priecājos par šo iestudējumu. Tiešām ilgu laiku nav bijis tā, ka laiks paiet nemanot izrādē, un tu saproti, ka tas ir par mums, par šo laiku un ka var tik mūsdienīgi uzrakstīt un nekā lieka,” pēc pirmizrādes atzina teātra kritiķe Dita Eglīte.

Iestudējuma centrā iespaidīga scenogrāfa Reiņa Suhanova kustīga māja. Galvenā varoņa centieni visas izrādes laikā tajā izcirst logu simbolizē jauna mērķa meklējumus.

“Es gribu apsveikt Nacionālo teātri. Atkal ir jauns solis. Pirmkārt ir dzimis dramaturgs. Otrkārt ir ļoti, ļoti interesanta tēma. Tiešām tā ir aktuāla un kas nāks [skatīties] - jaunieši. Tiešām bija ļoti interesanti!” pauda teātra kritiķe Maija Svarinska.

“Es domāju, ka šis uzvedums ir tik tiešs, pamatīgs un simbolisks, ka tā izrāde dzīvo, un es priecājos par orģināldramaturģiju un kā tas ir uz skatuves dabūts,” atzina izrādes apmeklētājs Ēriks Hānbergs.

Režisors savukārt sacīja, ka “mēs labi apzināmies, ka viss ir mūsu rokās, te nav ko čīkstēt”. “Mēs veidojam valsti tagad. Mēs par to domājam, mēs par viņu uztraucamies, un arī divdesmitgadnieki būs tie, kas patiesībā pa īstam veidos šo valsti,” sacīja Seņkovs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti