Kritiķe: Berlīnes publikas stāvovācijas izpelnās spēja parādīt uz skatuves cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Spēja parādīt cilvēku ir būtībā tas, kam 2014.gadā aplaudē publika Berlīnē, pieceļoties kājās, pēc Berlīnes teātra festivāla „Theatertreffen” apmeklējuma secina teātra kritiķe Margarita Zieda.

"Divās no piecām redzētajām izrādēm bija, jāsaka, tādas galējas publikas izpausmes, kas patiesībā „Theatertreffen” publikai ir reti raksturīgas,” intgervijā Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo" norāda teātra kritiķe.

Pēc Štutgartes teātra izrādes „Tēvocis Vaņa” skanējis skaļš „bū” kā operā. Šī galēji brutālā skatītāju noraidījuma akustiskā izpausme cēlusies no Itālijas, skaidro Zieda.

Pretēja publikas reakcija, proti, stāvovācijas kritiķe novēroja pēc beļģu režisora Alena Platela izrādes „Tauberbach” Minhenes „Kammerspiele” iestudējuma. Šī izrāde rudenī ceļos uz Rīgu, piebilst kritiķe.

Ja sāktu šo izrādi aprakstīt, „tad Latvijas skatītājs pilnīgi noteikti  būtu šausmās”, uzskata kritiķe.

Izrādes skatuvisko atribūtiku veido atkritumu kaudze, kur zum mušas. Šajā miskastē dzīvo cilvēki. Iespējams, kāds teiktu, ka tas ir tipisks vācu teātris, kādu mēs to zinām, taču spēja ārkārtīgi dziļi parādīt uz skatuves cilvēku ir tas, kas apliecina Platela piederību Eiropas spēcīgāko režisoru desmitniekam. Turklāt izrādes nosaukumā „tauberbach”  ir iekodēts Baha vārds.

Īpašais ir tas, ka viņam izdodas tajā viszemākajā eksistences punktā, proti, atkritumu kaudzē, (..) paradīt cilvēkus tiešām Baha garīgajā dievišķajā dimensijā bez jebkādām kiča izpausmēm vai saldsērīgas jūtināšanās,” stāsta Zieda, atzīstot, ka „tā patiešām ir grandioza mākslinieciska spēja.”

„Spēja parādīt cilvēku ir būtībā tas, kam 2014.gadā aplaudē publika Berlīnē, pieceļoties kājās,” uzsver kritiķe.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tauberbach from Münchner Kammerspiele on Vimeo.

Kā iepriekš vēstīts, 18.maijā Alvja Hermaņa iestudējums Cīrihes teātrī „Stāsts par Kasparu Hauzeru” noslēdza Berlīnes teātra festivālu „Theatertreffen”, kurā tika izrādīti desmit Eiropā labākie iestudējumi vācu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti