Krievu klasiķa Gogoļa «Revidents» Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvo latgaliski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde komēdijai latgaliski “Revidents Sylagolā”, kas vēsta par labi zināmiem Gogoļa lugas notikumiem, tikai šoreiz Latgales apstākļos.

Izrādē apvienots īpašais valodas kolorīts ar ne mazāk kolorīto latgaliešu mentalitāti un dzīvesveidu, ko Gogoļa 1835. gadā uzrakstītās lugas “Revidents” darbību uz mūsdienu Latgali un tās apstākļiem pielāgojusi un pārcēlusi rakstniece un dramaturģe Monika Zīle.

Gogolis ar tik pazīstamo revidenta tēmu, kuras pamats lugā ar šo pašu nosaukumu “Revidents” likts tālajā 1835. gadā, savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Par to liecina jauniestudējums Daugavpils teātrī, kas šobrīd vairāk pielāgots Latgales un patiesībā arī visas mūsu valsts apstākļiem.

“Visiem lasošiem un izglītotiem cilvēkiem tas ir labi zināms materiāls, arī tas, kas ir Gogolis un viņa luga “Revidents”.

Un tie notikumi, par kuriem stāstām, ir tik aktuāli, un Monikas Zīles teksts ir tik daudz piesātināts ar mūsdienu Latgales un Latvijas realitātēm.

Tas, kas zināms, nav nekāds pārsteigums. Bet, kā tas kopumā izmainīs šo zināmo materiālu, man ir noslēpums,” saka izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Izrāde vēsta par kādu negaidītu pārpratumu, kas izvēršas mazā Latgales miestā Silagalā. Vietējie ierēdņi uzzina, ka jebkurā mirklī ar pārbaudi viņus varētu pārsteigt revidents. Pirmo reizi savu balss pirmizrādi izrādē piedzīvo Daugavpils referente Diāna.

“Šajā brīdī esmu referente, kas runā ar priekšsēdētāja kungu. Tas ir mans ikdienišķais runas veids, kā referentei,” viņa stāsta.

Vienā no galvenajām lomām “Revidentā” iesaistīts arī neprofesionāls aktieris - mūziķis un daudziem tik ļoti iemīļotais Latvijas itālis Roberto Meloni.

Daugavpils teātrī iestudēta izrāde "Revidents Sylagolā"
00:00 / 05:03
Lejuplādēt

“Kaut kādā veidā es kā revizors esmu ienācis šajā mazajā Latgales ciemā, mazajā skaistā Latgalītē. Viņi domā, ka es esmu revizors. Un es mēģinu visu izrādi caur jokiem un dažādiem veidiem apšmaukt un “apčakarēt” šos cilvēkus. Tas vienmēr būs aktuāli.

Gogolis vienmēr rullē. Tur ir melnais humors, kur pasmaidīt.

Un tur skan daudzas valodas – latgaliešu, itāļu, angļu un latviešu,” norāda Meloni.

Caur Latgales Silagala prizmu izrādes revidenta tēma lokalizējas un pietuvinās dzīves realitātei, ar humoru saka aktrise un dziesmu tekstu autore Kristīne Veinšteina.

“Es izrādē esmu Sanita, dāmu klubiņa aktīva dalībniece, revidentu Silagolā gaidu ar nepacietību. Jo kas ir Silagolā? Vieni un tie paši… bet tas revidents jauns. Jauns miesas gabals,” smaida Veinšteina.

Tas nav nekas jauns, par ko vēsta šī izrāde, sabiedrībā tās ir labi zināmas un saprotamas lietas, kas joprojām eksistē, ar skaudrumu un melnā humora piesitienu saka aktieris, kurš izrādes laikā ticis mēra krēslā – Jānis Jarāns.

“To, kas notiek šeit, mēs redzam katru dienu, to rāda televīzijā, raksta internetā. Un no tā nekas nemainās… Rāda ar pirkstu, visu visi zina, bet nekas nemainās… Es esmu pilsētas galva, kurš gudri izdomā, kā paņemt, piesiet to sev kabatā. Visi to saprot, bet neko izdarīt nevar. Visi viens otru ciena… Un tas nav tikai par Latgali, bet par visu mūsu skaisto Latviju,” savas lomas būtību atklāj Jarāns.

Pirmizrādi Gogoļa “Revidentam” Daugavpils teātra trupa gaida ar satraukumu un nepacietību, galvenais te būs skatītājs, kurš arī noteiks izrādes veiksmi.

“Tas notiek uz skatuves, un tā ir tā atrakcijas sajūta, ka tu vari par to nevis pārdzīvot un par to sarūgtināties… Izrādē tu vari pasmieties, izklaidēties un ļaut sev, es pat teikušu, paņirgt par to, par ko ikdienā varbūt negribas smaidīt. Tādām izrādēm, kur ir daudz atpazīstama, ļoti daudz humora un sarkasma, ir nepieciešama publika, lai saprastu, kāda tā izrāde patiesībā ir.

Kamēr nav izskanējuši aplausi vai aizejošo kāju skaņas, par to grūti spriest, cik veiksmīga ir bijusi šī izrāde,”

atzīst režisors Šapošņikovs.

Gogoļa “Revidents” priekškaru uz Daugavpils teātra skatuves ver sestdien 19.00, nākamā izrāde būs 25. novembrī.

Iestudējumam “Revidents Sylagolā” tapt palīdz scenogrāfe un kostīmu māksliniece Inga Bermaka Apiaha, dziesmu tekstus rakstījusi Kristīne Veinšteina. Lomās: Jānis Jarāns, Maija Korkliša, Zanda Mankopa, Roberto Meloni, Nikolajs Gedzjuns, Līga Ivanova, Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Inese Ivulāne-Mežale, Mihails Abramovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti