Kultūras ziņas

Izrāde kā psihoterapijas seanss

Kultūras ziņas

Elmāra Seņkova izrāde Maskavas Gogoļa centrā

Krievijas teātra zvaigznes festivālā "Zelta maska"

Krievijas teātra zvaigznes festivālā «Zelta maska»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 3. līdz 14. oktobrim uz vairāku Latvijas teātru skatuvēm kāps vadošo Krievijas trupu aktieri. Kā jau katru gadu, tas būs festivāla “Zelta maska Latvijā” laiks. Šogad tiks izrādīti pieci kaimiņvalstī jau atzīti iestudējumi.

Šogad "Zelta maskas" ietvaros Latvijā izrādīs piecus iestudējumus. Visi jau novērtēti ar "Zelta maskas" un virkni citām balvām. Festivāla pirmā izrāde būs skatāma jau 3.oktobrī, un tas būs Nāciju teātra iestudētais Čehova "Ivanovs".

"Kad sākām darbu pie šī iestudējuma, aizdomājāmies, kāds šis Ivanovs ir mūsdienās. Kāda ir viņa profesija, kur viņš dzīvo, kā mēģina realizēties. Un izrādījās, ka šodien tās arī ir ļoti aktuālas lietas. Lūk, tas var būt ikviens mums apkārt. Simts gadi šim darbam nav nekas," saka aktieris, Valsts Nāciju teātra mākslinieciskais vadītājs Jevgeņijs Mironovs.

Runājot par Krievijas teātra dzīvi šodien, joprojām aktuāls ir Maskavas Gogoļa centra vadītāja un Latvijas publikai labi pazīstamā režisora Kirila Serebreņņikova arests. Tieši Mironovs bija viens no pirmajiem, kas šī gada maijā vērsās ar lūgumvēstuli pie Krievijas prezidenta Putina, ar aicinājumu objektīvi izskatīt lietu.

"Soli pa solim mēs pieradām acīmredzamas lietas, kas no teātra tāliem cilvēkiem nav acīmredzamas. Mēs tās skaidrojam, un ceru, kā arī ticu, ka šis pārpratums labvēlīgi atrisināsies, un Kirils turpinās darīt savu darbu – iestudēt izrādes," norāda Mironovs.

"Lai cik tas nebūtu dīvaini, teātris Krievijā ir kļuvis par izteiksmes brīvības zonu," stāsta teātra kritiķe Kristīna Matvijenko (Krievija). "Tā ir noticis pēc 2000.gada, ka teātris ir savācis visus jaudīgākos, interesantākos spēkus. Tas patiesībā jau aizsākās padomju laikā. Viņi aizmirsa, ko nozīmē baidīties, un darīja, ko uzskatīja par vajadzīgu. Teātris šodien ir pati interesantākā teritorija."

"Zelta maskas" iestudējumi tiks izrādīti Rīgā, Liepājā un Ventspilī. Festivāla eksperte, teātra kritiķe Kristīna Matvijenko atklāj, kurus darbus ierindotu savā top trīs.

"Man ļoti patīk Kostromas teātra “Dialogu dance” izrāde “Marusja”. Tas ir asprātīgi izdomāts mazās formas iestudējums. Noteikti ir jāredz arī "Ivanovs", kas ir TOP iestudējums. Un Rīgas gadījumā svarīgs ir Karbauska “Krievu romāns”. Tas ir lietuviešu darbs, turklāt par būtisku tēmu – kas mēs esam. Neatkarīgi – krievi vai ne krievi, bet kas mēs esam," - tā Matvijenko.

Zelta maska noslēgsies 14.oktobrī ar košu Ivana Popovski iestudēto “Sapni vasaras naktī”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti