Krēsli, virtuālā realitāte un kritiķu balva – trīs ierosmes, ko piedzīvot teātra pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Trīs ierosmes, ko tuvākajā laikā piedzīvot teātra pasaulē, iesaka teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Krēsli, virtuālā realitāte un kritiķu balva – trīs ierosmes, ko piedzīvot teātra pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Mans līgums ar krēslu"
Izrāde "Mans līgums ar krēslu"

"Mans līgums ar krēslu"

Pagājušajā nedēļā pirmizrādi piedzīvojusi horeogrāfes Sintijas Siliņas izrāde "Mans līgums ar krēslu" Ģertrūdes ielas teātrī. Radošā komanda – dramaturgs Evarts Melnalksnis, scenogrāfs Rūdolfs Bekičs, skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs, kostīmu māksliniece Kitija Geidāne un izpildītāja Agnese Bordjukova – ir radījusi ķermenisku pieredzi, kas apspēlē mūsu sēžamvietu magnētiskās attiecības ar krēsliem.

Nākamās izrādes Ģertrūdes ielas teātrī – 10. un 11. februārī.

Izrāde “Atver acis”
Izrāde “Atver acis”

"Atver acis"

Vēl 6. un 7. janvārī Nacionālais teātris piedāvā piedzīvot to, kas, iespējams, varētu būt teātra nākotne – virtuālās realitātes izrādi "Atver acis", kuras režisors ir Valters Sīlis. Izrāde 2021. gada "Spēlmaņu nakts" ceremonijā saņēma LMT inovāciju balvu.

Tā ir tiešām neierasta pieredze teātra skatītājam – pilnīgi individuāls piedzīvojums, ko rada viens krēsls un virtuālās realitātes brilles. Izrāde bija viena no Nacionālā teātra piedāvātajām alternatīvām pandēmijas ierobežojumu laikā – vienlaikus šo izrādi var piedzīvot pieci skatītāji. Šis darbs viennozīmīgi ir eksperiments, kas mēģina atklāt, kādas ir mūsu robežas tam, ko mēs varētu uztvert par savu īstenību.

Gada balva mākslas kritikā

9. janvārī gaidāms notikums, kas attiecas uz visām mākslas jomām, bet teātris ir šī notikuma pamatā – notiks jau septītā Normunda Naumaņa vārdā nosauktās gada balvas mākslas kritikā pasniegšanas ceremonija Jaunajā Rīgas teātrī. Jau kopš balvas pirmsākumiem šī ceremonija ir bijis performatīvs notikums, kas izaicina tā veidotājus un ļauj kāpt ārpus ierastajiem rāmjiem, nepastarpināti reflektēt par kultūras aktualitātēm, kā arī piedāvā paskatīties uz nozari ar ironisku skatu.

Šoreiz ceremoniju veido Elīna un Rūdolfs Gediņi, palīgā aicinot Ilmāru Šlāpinu, Edgaru Mākenu, Āri Matesoviču un Reini Boteru no trupas "Kvadrifrons", Ģirtu Bisenieku, hiphopa mākslinieku Indigo, arī pašus kritiķus un viņu kritizētos. Šī gada ceremonijas moto – "Nebeidzamais neizšķirts". Gan gada mākslas kritiķa, gan jaunā kritiķa balvu ieguvējus uzzināsim 9. janvāra vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti