Kultūras ziņas

Balso par "Kilograms kultūras 2018" nominantiem!

Kultūras ziņas

Astoņas baltas dienas pirms 30 gadiem

Konkursā meklē jaunās baleta zvaigznes

Konkursā meklē jaunās Baltijas baleta zvaigznes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmdien Rīgā sācies IV starptautiskais Baltijas baleta konkurss, kurā par uzvaras lauriem cīnīsies vairāk nekā 80 profesionālo klasiskā baleta skolu audzēkņi un klasiskā baleta dejotāji. 

Rīt un parīt interesenti aicināti doties uz Dailes teātri, kur katrs konkursa dalībnieks divās minūtēs demonstrēs savu varēšanu, bet konkursa uzvarētāju apbalvošana un galā koncerts gaidāms piektdien. 

Pirmdien Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā Baltijas baleta konkursa dalībnieki izlozēja uzstāšanās kārtas numurus. Jaunākajā grupā 24 dalībnieku konkurencē vizuāli vistrauslākā dejotāja šķiet Ungārijas pārstāve Katice Ruipa. Vienpadsmit gadus vecā meitene baletu apgūst vien divus gadus, bet jau ar panākumiem. “Es šogad biju Vīnē un duetu kategorijā saņēmu zelta medaļu. Mans lielākais sapnis ir kļūt par balerīnu un dejot solo kādā operā,” viņa pastāstīja. 

Starp 85 dalībniekiem no 23 valstīm ir arī 12 Latvijas pārstāvji. Justīne Taličena šogad beigusi mācības Horeogrāfijas vidusskolā un sāks darbu Nacionālajā baletā, bet izmēģināt veiksmi konkursā joprojām šķiet vilinoši.

“Miers nebūs nekad, jo man gribas attīstīties uz augšu,” viņa skaidroja. “Balets nav tā profesija, kur tu esi sasniedzis visu un vari atslābt.”

Tikpat neatslābstoši strādājis Latvijas Nacionālā baleta solists Kārlis Cīrulis. Pirms pāris gadiem tieši šajā – Baltijas baleta konkursā viņš saņēma zelta medaļu. Šogad konkursā viņam ir viesmākslinieka statuss. Cīruļa konkursu bilancē ir četras medaļas. No bronzas līdz zeltam, un divas neizdošanās. Uz tām dejotājs raugās ļoti vienkārši. Neuzvarēji, tātad nebiji labākais. 

“Ļoti daudzi uzskata ka tā ir māņticība, tur zvaigznes nesastājās, ūdens bija negaršīgs, grīda šķība,” pastāstīja Cīrulus. “Bet ļoti ātri saproti, ka viss ir tavās rokās, jo vieglāk kļūst.  [..] Kad tu tiec galā ar savu galvu, problēmām nevajadzētu būt, jo māksla ir profesija, kur jādara ar sirdi, ja darīsi ar sirdi, tad arī pārējo izbaudīsi.”

Konkurss sāksies jau otrdien, 19.jūnijā. Katram dalībniekam uz Dailes teātra skatuves būs dotas tikai divas minūtes. Apbalvošana un galā koncerts notiks piektdien Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti