Koncertzālē «Lielais dzintars» atzīmēs Liepājas operas simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī gada rudenī aprit 100 gadi, kopš tika nodibināta Liepājas opera. Godinot šo zīmīgo notikumu, oktobra mēnesī Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" sagatavojusi jubilejas programmu. Pirmo reizi gaismā tiks celti četri īpaši projekti – opera ģimenēm "Mūž(-uš)īgais lidojums", opera "Fausta pazudināšana" ar maestro Imanta Rešņa debiju uz koncertzāles skatuves, izstāde par Liepājas operas vēsturi un izglītojoša lekcija par operas tradīcijām Liepājā, informēja koncertzāles pārstāvji.

"Liepāja bija vienīgā pilsēta Latvijā, kur ārpus galvaspilsētas bija pastāvīga operas un baleta trupa. No tās cēlušās arī izcilas personības – tur savu karjeru uzsāka operdziedātājs Mariss Vētra un iepazinās slavenā latviešu diriģenta Marisa Jansona vecāki – vijolnieks un diriģents Arvīds Jansons un operdziedātāja Iraīda Jansone," ar Liepājas operas nozīmi iepazīstināja Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. "Liepājas operas simtgades svinību programmu esam gatavojuši vairāku gadu garumā kopā ar vietējiem partneriem un starptautisku radošo komandu, un tā būs vērienīga. Mums ir liels gods izcelt Liepājas operu un baletu kā spilgtu dalībnieku Latvijas kultūras dzīvē 20. gadsimtā, piedāvājot plašu programmu no vēsturiskām lekcijām, jaunuzveduma ģimenēm līdz grandiozam, speciāli koncertzālei veidotam operas iestudējumam, ko diriģēs koncertzāles idejas autors Imants Resnis!"

Liepājas operas simtgades svinību lielākais notikums gaidāms 28. un 29. oktobrī plkst. 19.00 ar Hektora Berlioza dramatiskās leģendas "Fausta pazudināšana" iestudējumu un maestro Imanta Rešņa debiju uz "Lielā dzintara" skatuves. Kā uzsvēra rīkotāji, skaņdarba izvēle ir simboliska: 1922. gada septembrī Liepājas operu atklāja ar Šarla Guno operu "Fausts", un simt gadus kopš šī notikuma svētkus atzīmēs ar šiem pašiem Gētes tēliem Berlioza versijā.

Imanta Rešņa vadībā šo iespaidīgo stāstu izdziedās pasaules klases solisti: Berlīnē, Vīnē, Ņujorkā, Tokijā un citviet slavētais korejiešu tenors Joseps Kans (Yoseph Kang) Fausta lomā un divi spoži Grācas operas solisti: Anna Bruļa (Anna Brull) kā Margerita un Tomass Esls (Thomas Essl) kā Mefistofelis. Nelielo Brandera lomu dziedās Pavlo Balakins (Pavlo Balakin). Iestudējumā piedalīsies arī Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un divi Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierkori –  "Intis" un "Laiks". Skatuviskumu šim notikumam piešķirs Vācijā un Austrijā augstu vērtētā režisore Huana Inesa Kano Restrepo (Juana Ines Cano Restrepo) un māksliniece Anna Heinrihsone, kuras pārziņā būs gan scenogrāfija, gan tērpi.

 Sestdien, 8. oktobrī, plkst. 12.00 pirmizrādīs komponista Jēkaba Nīmaņa, režisores Māras Ķimeles, scenogrāfa Reiņa Suhanova un dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces radīto jaundarbu – operu ģimenēm "Mūž(-uš)īgais lidojums". Jaundarbs atklās muzikālu stāstu par mušu, kura, uzzinādama, ka vidējais mušas dzīves ilgums ir vien 28 dienas, izlēma darīt visu, lai kļūtu mūžīga.

Stāsts ir par mūžīgām vērtībām un Liepāju – tās skaisto pilsētvidi un laimi dzīvot šajā vēju pilsētā, norādīja rīkotāji. Mazajiem un lielajiem klausītājiem to kopā ar Latvijas Nacionālās operas un baleta solistiem Marlēnu Keini, Lauru Grecku, Juri Jopi un dziedātāju Jāni Strazdiņu uz koncertzāles lielās skatuves atskaņos un izspēlēs Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV), kā arī Liepājas pilsētas 2. mūzikas skolas audzēkņi.

11. oktobrī plkst. 18.00 notiks izglītojoša lekcijā "Operas tradīcija Liepājā. Personības un likteņi", kurā Liepājas mūzikas un radošās dzīves vēstures pētniece, mākslas zinātņu doktore Vēsma Lēvalde piedāvās plašāku ieskatu Liepājas operas vēsturē. Balstoties uz pašas veiktajiem pētījumiem, lektore stāstīs par operas priekšvēsturi, kāpumiem un kritumiem, personībām un repertuāru, kā arī mēģinājumiem atjaunot operas iestudējumu. Lekciju varēs klausīties gan klātienē, koncertzāles "Lielais dzintars" Kamerzālē, gan tiešraidē, digitālajā platformā "Digitālais dzintars". Dalība lekcijā ir bez maksas.

Audiālu, vizuālu un saturisku ieskatu Liepājas kultūrvēstures nozīmīgākajās lapaspusēs varēs gūt sadarbībā ar Liepājas muzeju tapušajā izstādē "Liepājas operai – 100", kas no 2022. gada 28. oktobra līdz 2023. gada 15. janvārim būs skatāma Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova". Izstādes scenogrāfiju veido mākslinieks Kristians Brekte, koncepciju – Dr. art. Vēsma Lēvalde. Apmeklētāji varēs aplūkot operas kostīmu replikas, programmiņas un afišas, nošu partitūras, scenogrāfijas metus, foto liecības, mākslinieku sarakstes / vēstules un personīgos aksesuārus un dzirdēt audio ierakstus, piedāvājot plašāku priekšstatu par Liepājas operas bagātīgo vēsturi. Ekspozīcijā ietverti materiāli no Liepājas muzeja krājuma, Liepājas teātra arhīva, Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja krājuma, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī privātu arhīvu materiāli. Izstādes oficiālā atklāšana gaidāma 29. oktobrī plkst. 17.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti