Labrīt

Edgars Rinkēvičs: Izdevumi par repatriāciju ceļotājiem jāsedz pašiem

Labrīt

Žurnālisti ceļā uz 4.maiju: Cīsiņu skandāls, Ēzopa valoda un intelektuāļu nozīme

Latvijas Radio 1 ārkārtas situācijas laikā būs plašāks Radioteātra piedāvājums

Klausies teātri mājās. Radioteātris paplašina programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Radioteātris ir teātris ar visdaudzveidīgāko repertuāru, ko var izbaudīt, neizejot no mājas, un kas spēj uzburt viskrāšņākās iztēles vīzijas. Šobrīd tā ir ļoti laba iespēja teātra mīļotājiem, jo Radioteātris Latvijas Radio 1 programmā skan teju ik vakaru, un no 18. marta vēl savu piedāvājumu paplašinās.

Papildu ierastajam Radioteātra laikam pulksten 22.05 tagad agrāk vakarā trešdienās, ceturtdienās un piektdienās klausītājiem tiks piedāvāts lieliskās angļu rakstnieces Dodijas Smitas darba “101 dalmācietis” radio iestudējums Irēnas Cērmanes režijā, kurā dažādās lomās iejūtas Ilze Rūdolfa.

20 minūšu garie lasījumi skanēs pulksten 19.35, un, tā kā tiem ir 18 daļas, tad to pietiks veselam mēnesim.

Saistībā ar šī brīža darba specifiku raidījums “Monopols” trešdienās, ceturtdienās un piektdienās skanēs īsāku laiku, un 19.35 to turpinās radio lasījumi “101 dalmācietis”. Kāpēc izvēlēts tieši šis darbs, stāsta Radioteātra producente Māra Eglīte: “Manuprāt, ļoti jauks darbs, ļoti sirsnīgs un atbilstošs šim laika posmam. Es domāju, ka neviens nebūs vīlies klausoties.”

Eglīte arī atzīmē, ka “101 dalmācietis” būs interesants gan jauniem, gan vecākiem klausītājiem.

Iestudējuma režisore ir Irēna Cērmane, bet lasījumu ierunājusi aktrise Ilze Rūdolfa, iejūtoties dažādās lomās.

Protams, paliek spēkā arī ierastais ikvakara Radioteātra laiks pulksten 22.05, un tā ir iespēja baudīt teātri gan uzticīgajiem šī žanra cienītājiem, gan varbūt tagad kādiem teātra mīļotājiem atklāt no jauna.

Piemēram, 17. martā radio ēterā, bet pēc tam internetā klausāms Gunāra Priedes lugas “Smaržo sēnes” Valmieras Drāmas teātra iestudējums, ko veicis režisors Mārtiņš Eihe. Iestudējums šonedēļ izvēlēts, pieminot Gunāru Priedi dzimšanas dienā, kas viņam apritēja 17. martā.

Latvijas Radio arhīvs glabā gan izcilas klasikas pērles ar leģendārām aktieru balsīm, gan Radioteātrī regulāri top arī jauni iestudējumi.

Tik tikko režisore Māra Ķimele un aktrise Guna Zariņa ierakstījušas velti Vladimira Kaijaka 90. jubilejai – viņa garstāstu “Cilda”, par ko autors savulaik saņēma Veidenbauma prēmiju un kas ir ļoti smeldzīgs, emocionāli piesātināts darbs.

Aprīļa vidū savukārt pirmizrādi piedzīvos Laimas Kotas romāna “Istaba” dramatizējums Radioteātrī. Tas būs īpašs notikums arī Dzintaram Tilakam, kurš dramatizējumu veidojis pirmo reizi.

Klausītājiem, protams, ir iespēja klausīties ne tikai to, kas skan reālajā laikā, bet ielūkoties arī Latvijas Radio 1 arhīvā un izvēlēties pašam, kādu iestudējumu klausīties.

Arhīvā iespējams piekļūt iestudējumiem, kas Latvijas Radio 1 ēterā skanējuši pēdējo piecu gadu laikā.

To vidū ir arī Aleksandra Grīna romāna “Dvēseļu putenis” fragmentu lasījumi, Ingas Ābeles romāna “Klūgu mūks” lasījumi, arī Aspazijas lugas “Zalša līgava” iestudējums Viktora Jansona režijā ar Jāņa Ķirša mūziku un aktieru Gunas Zariņas, Gundara Grasberga, Lidijas Pupures un Ģirta Krūmiņa lieliskajām balsīm.

Par iestudējumu “Zalša līgava” dzirdēts ļoti daudz atzinīgu klausītāju vērtējumu, un arī Māra Eglīte šo veikumu īpaši augstu novērtē.

Kopumā Latvijas Radio fonotēka glabā vairāk nekā 18 000 Radioteātra ierakstu. To vidū ir arī ļoti daudz klasikas pērļu ar leģendāru aktieru balsīm. Vija Artmane, Harijs Liepiņš, Eduards Pāvuls, Elza Radziņa, Antra Liedskalniņa, Kārlis Sebris un vēl daudzas citas leģendas dzirdamas šajos ierakstos.

Daļu no tiem, kas izskanējuši pēdējo piecu gadu laikā, ikviens var noklausīties LR1 arhīvā. To vidū ir Džeroma Kiltija “Mīļais melis”, Ferenca Molnāra “Lilioms”, Īva Žamiaka “Hamilkara kungs”, arī Pētera Pētersona “Man 30 gadu”, kas ierakstīta 1974. gadā ar Veltu Līni galvenajā lomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti