Ielūdz Radioteātris

Sveicam Didzi Cauku jubilejā! Degošais pilskalns. Laimoņa Pura romāna fragmenti

Ielūdz Radioteātris

"Jaunavas mācība". Liepājas Radio teātra audioizrāde. 2. daļa

"Jaunavas mācība". Liepājas Radio teātra audioizrāde. 1. daļa

KLAUSIES: Noras Ikstenas romāna «Jaunavas mācība» radioiestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas teātra aktrises Karīnas Tatarinovas izveidotais "Liepājas radio teātris" iestudējis Noras Ikstenas romānu "Jaunavas mācība". Iestudējums klausāms sešos raidījumos. Pirmizrādi Latvijas Radio "Jaunavas mācība" piedzīvoja 2. novembra vakarā.

"Jaunavas mācība" (2001) ir trīs paaudžu sieviešu – Ārijas, Astrīdas un Asnātes – skaudrs stāsts par laikmeta griežiem Latvijā, varas maiņām, alkām un sapņiem, par piederību un atgriešanos pie saknēm.

"Kad rakstīju "Jaunavas mācību", domāju par gaismu, mūžību, mīlestību un labestību. Mana sirds priecājas, ka tieši šajā trauslajā labā un ļaunā cīņas laikā to vēlreiz pamanījis Liepājas teātris un Karīna Tatarinova, veidojot radiolasījumu "Jaunavas mācībai". Kluss un gaišs paldies," par sadarbību sacīja Nora Ikstena.

"Raidlugas man liekas vēl iedarbīgākas par izrādi vai kino," uz jautājumu, kāpēc pievērsusies radio teātrim, atbildēja Karīna Tatarinova. "Vizuālā informācija ļoti ātri un viegli sagremojas, jo tas ir primārais, ko cilvēks ir iemācījies uztvert, – ar redzi. Audio jeb tas, ko tu dzirdi, – tur jau darbojas sintēze. Un tā unikālākā lieta – tā bilde tik un tā būs tikai un vienīgi tavējā. Tāpēc, ka tā ir tava pieredze, tas ir tas, ko tu esi redzējis, jutis, sadzīvojis, tas rezonē uz tevi tikai tā, kā var rezonēt uz tevi. Līdz ar to tu kā klausītājs esi līdzautors, un tas ir fantastiski."

Šoreiz ar Liepājas teātra aktieriem sadarbojās arī viesmākslinieki, un šajā ''Liepājas radio teātra'' iestudējumā piedalās aktieri – Agnija Dreimane, Madara Botmane, Inese Kučinska, Leons Leščinskis, Sandis Pēcis, Anita Kvāla, Signe Dancīte, Regnārs Vaivars, Kaspars Kārkliņš, Armands Kaušelis, Kaspars Gods, Jorens Šteinhauers, Anda Albuže, Laura Jeruma, Inga Siliņa, Mārtiņš Kalita, Kārlis Dreiblats; kā aktrise pati piedalās arī ieraksta režisore Karīna Tatarinova. Ierakstam skaņu režiju veidojis Jānis Straume, kurš sarakstījis darbam arī oriģinālmūziku.

Ieraksts tapis Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas ierakstu studijā, savukārt visu darba procesu fotogrāfijās iemūžinājis Armands Kaušelis.

"Liepājas radio teātris"

2020. gadā, iesākoties pandēmijai, Liepājas teātra aktrisei Karīnai Tatarinovai radās iecere veidot "Liepājas radio teātri", aktualizējot un Liepājas teātra aktieru balsīs liekot ieskanēties vairāku latviešu autoru darbiem. Kopš tā brīža ierakstīti Paula Bankovska, Janas Egles, Sabīnes Košeļevas, Jāņa Joņeva un citu autoru darbi, kas savas pirmizrādes piedzīvoja "Rietumu Radio" ēterā, bet tagad atrodami arī Latvijas Radio arhīvā. Par līdzšinējiem darbiem Tatarinova saņēmusi 2020. gada Liepājas Kultūras balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti