Ķīniešu opera - šovs pēc saviem nosacījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas festivāla eksotiskākais piedāvājums šogad ir Pekinas Nacionālās operas viesizrāde "Jan ģimenes varones", kas būs skatāma 1.jūnija vakarā Latvijas Nacionālajā operā (LNO). Latvijas skatītājiem jāgatavojas, ka viņi ieraudzīs ko ļoti atšķirīgu no mums ierastā operas žanra gan skaniskā, gan vizuālā ziņā. Ķīniešu operai raksturīga ļoti dažādu mākslu sintēze, un sižets tiek atklāts caur simboliem un tipāžiem.

Ķīnai ir unikāla - 5000 gadu gara - vēsture. Tās laikā dažādas šīs valsts mākslas jomas ir izslīpētas līdz perfekcijai. To atklāj arī Pekinas operas izrādes, kas eiropiešu izpratnē vairāk līdzinās muzikālām drāmām. Tajās apvienota mūzika, deja, runas māksla, pantomīma un arī akrobātikas un cīņas mākslas elementi. Visam ir vienlīdz svarīga simboliska nozīme, tāpat kā katrai tērpa detaļai un pat katrai krāsas niansei.

Mūzikas vēstures profesors Boriss Avramecs uzsver, ka eiropietim to interesanti baudīt kā atraktīvu un eksotisku šovu, bet līdz dziļumiem saprast to var tikai ļoti labi šīs kultūras pazinēji.

"Ķīnas kultūra kā tāda un visas mākslas balstās uz ļoti komplicētām, simboliskām sistēmām, īpaši, ja ir runa par mūzikas drāmu, burtiski visi komponenti līdz vismazākajam sīkumam, tie nes konkrētu informāciju, ko prot izlasīt un saprast tikai izglītots, sagatavots cilvēks. Nozīme ir pilnīgi visam - tērpiem, krāsām, pie tam krāsas parādās arī uz aktieru sejas, jo tā pamatā ir īpaši sarežģīta grimēšanas sistēma. Visi personāži atbilst tipveida ampluā. Pietiek tikai aktierim parādīties uz skatuves, sagatavots skatītājs uzreiz zina, kas tas ir - nelietis, varonis, spoks vai sieviete," skaidro Boriss Avramecs.

Ķīnas tradīcijā ir aptuveni 335 dažādu teātra veidu. Pekinas operas žanrs, ko varēs redzēt Rīgā, Ķīnas kontekstā ir jauns, izveidojies 18.gadsimtā. Rīgā viesizrādi sniegs vieni no pašiem spilgtākajiem šī žanra pārstāvjiem.

"Šī trupa ir viena no galvenajām, daži ķīnieši pat apgalvo, ka pati labākā , kas šodien pastāv. Vispār tas ir vesels kombināts, tur strādā ap 900 cilvēku štatā, trīs trupas, skola, kur viņi gatavo topošos mūziķus un aktierus. Tā ir super izsmalcināta māksla, tur ir jāmācās pat ilgāk nekā mūsu klasiskās mūzikas gadījumā," uzsver Boriss Avramecs.

Pekinas Nacionālās operas repertuārā šobrīd ir aptuveni 50 dažādas muzikālas drāmas. Rīgā, LNO varēs redzēt iestudējumu "Jan ģimenes varones". Tā pamatā ir leģenda, kuras saknes meklējamas 12.gadsimta vēsturiskajos notikumos. Tās centrā ir Jan ģenerāļu ģimene, kas no paaudzes paaudzē uzticīgi kalpojusi savai zemei, bet Sun dinastijas laikā bojā iet visi šīs ģimenes vīrieši. Lai nosargātu savu zemi, cīņai pret ienaidnieku apvienojas šīs ģimenes sievietes, un pateicoties viņu cīņassparam ienaidnieks tiek sakauts.

Pekinas Nacionālā opera sniegusi viesizrādes vairāk nekā 50 pasaules valstīs. Ārpus Ķīnas tās izvēršas nedaudz atšķirīgas, jo, pirmkārt, nav tik garas kā lokālajā variantā, otrkārt, arī atmosfēra skatītāju attieksmes ziņā tajās ir citāda.

Par to, kādas ir izrādes pašā Ķīnā, iespaidos dalās Latvijas Universitātes profesors, sinologs Franks Kraushārs: "Daudzas operas ir ļoti garas - ilgst sešas, astoņas stundas. Atšķirībā no Eiropas tradīcijas, ķīnieši operas namā neuzvedas klusi un pieklājīgi, viņi var ēst, sarunāties, pēkšņi un negaidīti skaļi aplaudēt. Jūs nevarat ieiet Pekinas operā un sagaidīt, ka tur notiek tas pats, kas Rietumu operas uzvedumā. Tas ir šovs, bet arī šovs pēc citiem nosacījumiem."

Rīgas festivāla eksotiskāko notikumu - Pekinas Nacionālās operas viesizrādi "Jan ģimenes varones" - varēs izbaudīt un novērtēt 1.jūnija vakarā LNO.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti