Ķestere: Cilvēki Latvijā ir izslāpuši pēc Šekspīra angļu valodas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Biļetes uz Londonas teātra "Shakespeare’s Globe" pasaules turnejas "Globe to Globe" izrādi "Hamlets" Dailes teātrī 19. maijā izpirktas septiņu dienu laikā, Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” pavēstīja Šekspīra festivāla producente Leonarda Ķestere, skaidrojot to ar cilvēku izslāpumu pēc Šekspīra angļu valodas.

Festivāla producente raidījumā atklāj, ka biļetes pirkušas skolas reģionos.

Tas ir ļoti pārsteidzoši,” uzskata Ķestere. „Tas tikai nozīmē to, cik ļoti cilvēks Latvijā ir izslāpis dzirdēt Šekspīra angļu valodu, kas ir absolūti kas cits nekā angļu valoda mūsdienās.”

Atbildot uz jautājumu, vai skatītāji sapratīs Šekspīra laika angļu valodu, Ķestere atgādina, ka izrādē būs titri.

Kā vēstīts, no 16. līdz 20.maijam norisināsies Šekspīra festivāls. Tā laikā paredzēta Šekspīra traģēdijas "Ričards III" pirmizrāde 16. maijā Dailes teātrī (režisors Viesturs Meikšāns, titullomā Artūrs Skrastiņš). 17. maijā plānots Šekspīra laika tirgus Rīgā, Kalnciema kvartālā, kas ietvers iepirkšanos Šekspīra laika garā, muzikālus priekšnesumus, Latvijas Kultūras akadēmijas topošo aktieru, laikmetīgās dejas horeogrāfu, Latvijas Kultūras koledžas studentu, Rīgas Doma kora skolas audzēkņu uzstāšanos Šekspīra lugu fragmentos un izrādē "Perikls”. 19. maijā Londonas teātra "Shakespeare’s Globe" pasaules turnejā "Globe to Globe" Dailes teātrī notiks traģēdijas "Hamlets" viesizrāde.

Ķestere intervijā Latvijas Radio atgādina „Shakespeare’s Globe” mākslinieciskā vadītāja un „Hamleta” iestudējuma režisora Dominika Dromgula lūgumu neaizmirst, ka Šekspīrs un aktieri tolaik bija uzņēmēji, kuri braukāja apkārta ar savām pendelēm no vienas pilsētiņas uz otru un uzstājās uz sastatnēm.

Nevajag pielūgt Šekspīru kā Dievu. Viņš bija normāls darbinieks šajā nozarē,” norāda Ķestere.

Festivāla turpinājumā – 20. maijā Dailes teātra Mazajā zālē paredzēta starptautiska konference "Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais", un tajā piedalīsies  Šekspīra pētnieki no Latvijas un Lielbritānijas, teātra režisori, izglītības programmu un mārketinga eksperti.

Festivāla producente atklāj, ka konferencē tiks runāts, kā cauri vairākiem gadsimtiem Šekspīrs ar saviem tekstiem un lugu kompozīciju spēj panākt skatītājiem sajūtu, ka „sirds iestrēgst rīklē un liekas, ka tu vairs nevari izturēt ne emocionāli, ne garīgi un intelektuāli”.

Šekspīra lugas "Divi džentlmeņi no Veronas" (režisors Igors Koņajevs) versiju 31. maijā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī izrādīs Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa topošie aktieri.

Šekspīram veltītie pasākumi turpināsies augustā un rudenī. Šekspīra jubilejas gada programma "Šekspīram 450" skatāma šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti