Kultūras ziņas

Ivanovs, Zemzaris un glezniecība mūzikā

Kultūras ziņas

Tapis unikāls izdevums par Skolēnu deju svētku tradīciju

Intars Rešetins iestudē psiholoģisku drāmu "Aukle"

Kas pieskata tavus bērnus? Nacionālajā teātrī pirmizrāde psiholoģiskajai drāmai «Aukle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī jau gandrīz pirms gada, novembra beigās, pirmizrāde bija iecerēta režisora Intara Rešetina iestudētajam Leīlas Slimani romānam “Klusa dziesma”. Dramatiskajā iestudējumā “Aukle” par ģimenes attiecībām, kas izveidojas tad, kad tajā ienāk aukle, aktrises Lāsmas Kugrēnas lomā dažas dienas pirms šīvakara pirmizrādes “ielēca” Dita Lūriņa. Un neticamā ātrumā tapa atšķirīga izrāde.

Režisoru Intaru Rešetinu interesē būtiskas, psiholoģiski sarežģītas tēmas un ģimenes drāmas. Nacionālajā teātrī, gatavojot pirmizrādei ģimenes drāmu “Aukle”, pirms dažām dienām izrādes aktieru ansamblim pievienojās Dita Lūriņa.

Kā skaidro režisors: “Tās ir divas atšķirīgas izrādes, un tā ir tā pievienotā vērtība – divas atšķirīgas galveno lomu atveidotājas: Lāsma Kugrēna un Dita Lūriņa, divi dažādi stāsti, divas dažādas tēmas, jo, ja pieredzējusī paaudze iedod to mātišķo, tad šeit mēs tiekam klāt tam īpatnējam. Bet strādāt šeit pie tāda līmeņa aktieriem, tā ir bauda.”

Aktrise Dita Lūriņa atzīst, ka viņai patīk ātri strādāt un tā sauktā “ielēkšana”: “Kad var pašpikot no kolēģes, kas pirms tam jau ir kārtīgi pastrādājusi, un tad kaut ko savu pielikt klāt. Es Lāsmai, protams, novēlu visātrāko izveseļošanos, bet tā man iekrita liela loma klēpī.”

Ģimenes drāma “Aukle” veidota pēc rakstnieces Leīlas Slimani romāna “Klusa dziesma” – patiesos notikumos balstītas traģēdijas ASV. Romāns 2016. gadā Francijā ieguva prestižo Gonkūra balvu un tulkots jau vairāk nekā trīsdesmit valodās.

Aktrise Inga Misāne-Grasberga par darbu stāsta: “Šis droši vien ir tas, no kā mēs bēgam, tik bieži bēgam projām, bet man liekas ļoti labi, ka caur šo skaudrumu un nežēlīgo skatupunktu var parādīt vērtības: dzīves vērtības, attiecību vērtības, cilvēku vērtības.”

Skatītājiem izrāde “Aukle” sniegs daudz vielas pārdomām – gan par attiecībām un vērtībām ģimenē, gan to, kam uzticēt savus bērnus, gan uzmanības deficītu pret bērniem un to, cik daudz laika vecāki aizvada darbā un pat nenojauš, kā viņu uzticamības persona – aukle – var iespaidot mazuļus.

“Par to runā visi mediji, par to, ka mēs pievēršam par maz uzmanības saviem bērniem, bet, manuprāt, lielākajā daļā ģimeņu nekas nemainās, mēs tāpat dodam karjerai priekšroku reizēm vairāk nekā bērniem. Un vēl lieku reizi to visu atgādināt nav slikti,” uzsver aktieris Arturs Krūzkops.

Režisoram Intaram Rešetinam šī izrāde Latvijas Nacionāla teātra Jaunajā zālē būs arī debija scenogrāfijā.

Viņš stāsta: “Līdz šim 95% manu iestudējumu piedzimst man galvā; kamēr es neredzu bildi, es nespēju ieraudzīt izrādi, nespēju samontēt to, jo montāža man notiek galvā. Paldies Nacionālā teātra direktoram Jānim Vimbam, kurš uzticējās man un ļāva pamēģināt pirmos soļus scenogrāfijā, bet es baidos, ka tā varētu būt viena no pēdējām, jo grūti savienot ar režiju.”

 “Aukles” pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī gaidāma 8. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti