Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

"Kultūrdevā" viesojas ilggadēji draugi no skolas laikiem – Jānis Šipkēvics un Jānis Ozols

Kultūrdevas ABC: Rēzeknes teātris "Joriks"

Kas ir Rēzeknes «Joriks»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Teātra studiju ar sākotnējo nosaukumu "Nabaga Joriks" 1990. gadā Rēzeknē dibināja viens no pirmajiem Latvijas neatkarīgā teātra kolektīviem, kura priekšgalā bija režisors Igors Mihailovs. 2002. gadā, iezīmējot ceļu uz jauniem, labklājīgākiem apvāršņiem, teātris nomainīja nosaukumu no "Nabaga Joriks" uz vienkārši "Joriks". 

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Nosaukums "Joriks" teātrim dots par godu tēlam no Šekspīra lugas "Hamlets". Esot kapsētā, Hamlets paceļ kādu galvaskausu un saka – "Ak, vai, nabaga Joriks!" – atklājot, ka šī galva kādreiz piederējusi karaļa galma ākstam.

Mihailovs šo teātri vadīja 26 gadus, līdz 2016. gadā viņu amatā nomainīja "Jorika" bērnu un jauniešu studijas audzēknis, Maskavas Dailes teātra skolas absolvents Iļja Bočarņikovs, kurš pacēla teātri jau profesionālā līmenī. Pēc viņa iniciatīvas "Jorikā" tika izveidota jauna, profesionāla latviešu teātra trupa, bet iestudēt izrādes uz Rēzekni brauca tādi viesrežisori kā Toms Treinis, Mārtiņš Eihe, Inga Tropa, Georgijs Surkovs, Paula Pļavniece un citi. Šajā sezonā arī "Jorika" izrāde pirmoreiz tika izvirzīta "Spēlmaņu nakts" balvai. Tā bija Ingas Tropas režisētā "Drebošā telts", kas tika nominēta kategorijā "Gada izrāde bērniem un pusaudžiem." 

2020. gada sezonas laikā teātrī "Joriks" tika nospēlētas 111 izrādes. Šajā laikā teātra vadību pārņēma režisors Mārtiņš Eihe, kura veidotā brīvdabas izrāde "Mans kaimiņš ebrejs" saņēma arī "Jorika" pirmo "Spēlmaņu nakts" balvu – vienu no 12 skatuves naglām.

Izrāde, kas norisinājās Rēzeknes Zaļās sinagogas kvartālā, stāstīja par ebreju dzīvi dažādu laikmetu un valstu griezumā Latgales teritorijā. Jūnija sākumā šo izrādi varēja redzēt arī Ventspilī notiekošajā jaunajā teātra festivālā "Teātra festivāls Nr.1".

"Jorikā" tiek uzvesti gan krievu, gan Rietumeiropas klasiķu darbi, gan arī oriģināldarbi, tostarp izrādes bērniem un jauniešiem, komēdijas, drāmas un muzikālas izrādes. Režisors Mārtiņš Eihe nule ir kļuvis par Latvijas Leļļu teātra vadītāju, un jautājums – kurš būs nākamais "Jorika" vadītājs? – joprojām ir miglā tīts. "Jorika" paspārnē šobrīd darbojas arī bērnu un jauniešu teātra studija.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti