Kultūrdeva

Marģers Majors pie diriģenta pults

Kultūrdeva

Viestura Kairiša jauniestudējums Dailes teātrī un filma "Janvāris"

Kultūrdevas ABC: aktieris Gunārs Placēns

Kas ir Gunāra Placēna ilgās dzīves noslēpums?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

31. augustā 95 gadu jubileju nosvinēja aktieris Gunārs Placēns. Mātes mudināts, viņš izmācījās par biškopi, bet profesijā nestrādāja. Gunārs devās studēt par aktieri Latvijas PSR Valsts Teātra institūtā. Kā pabeidza 1951. gadā, tā tūdaļ tika pieņemts darbā Dailes teātrī.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Tajā laikā Dailes teātrī valda režisors Eduards Smiļģis. Gunārs Placēns saka paldies Smiļģim par pieņemšanu darbā un ar savu darbu teātrī pievienojis Smiļģa principiem – vienkāršība, skaidrība, kaislība – krietnu devu komisma.

Placēna kungs savā vienīgajā un vismīļākajā teātrī – Dailē – nostrādājis 70 gadus. Teātra Zelta fondā vienmēr paliks viņa spēlētie Šveiks, Sančo Pansa, doktors Vatsons un Ādolfs Alunāns. Placēns ir izcils komiķis. Kā pats saka radio intervijā: "Nav lielāka prieka, ja zālē dzirdu smieklus." Ilgie gadi uz skatuves nav tikai skaitļi darba līgumā, aktieris ir spēlējis arī teātra jaunākajās sezonās. 

Kāds ir ilgās un rosīgās dzīves noslēpums? Pats aktieris teic: "Vienkārši jādzīvo skaisti!" Viņa kolēģis Artūrs Skrastiņš jubilejas videoierakstā par Placēnu saka: "Velnišķīgs bohēmists!"

Lai gan Gunārs Placēns vēl aizvien ir teātra nodarbināto aktieru sarakstā, viņš atzīst, ka viņa dzīves galvenā režisore tagad ir sieva Ruta.

Uz Dailes teātra jumta mitinās bites. Lai gan ar bitēm nav strādājis, Gunārs Placēns kā aktieris ir pelnījis mucu medus par prieku, ko sagādājis saviem skatītājiem.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti