Kāpēc ļaujam citu aizspriedumiem vadīt savu dzīvi? Melodrāma «XXL» Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daugavpils teātrī tapis jauns iestudējums – melodrāma “XXL”. Izrādes pamatā ir amerikāņu dramaturga Nīla Labuta luga “Resnā cūka”, kuru Daugavpils teātrī iestudējis režisors Dž. Dž. Džilindžers. Tā vēsta par sabiedrībā kutelīgu lietu, kas skar ķermeņa izmēru un ar to saistītajām problēmām, sabiedrības aizspriedumiem un sava viedokļa aizstāvēšanas spēju stereotipiem valdošajā pasaulē.

Kāpēc ļaujam citu aizspriedumiem vadīt savu dzīvi? Melodrāma «XXL» Daugavpilī
00:00 / 05:02
Lejuplādēt

Dž. Dž. Džilindžera iestudējums “XXL” Daugavpils teātrī šomēnes jau ir otrā pirmizrāde.

“Ja uzreiz nepastāstītu par šo izrādi, tad skatītājiem vai klausītājiem noteikti var rasties ļoti krāsainas asociācijas, kas tas varētu būt,” saka Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

Tomēr pašas izrādes pamatā ir dziļa filozofiska doma un, var pat teikt, ielikta zināma sabiedrības sāpe.

“Runa būs par izmēru, par ķermeņa izmēru, par korpulentiem cilvēkiem, par kuriem mūsu sabiedrībā tomēr, lai cik mēs korekti gribētu būt, ir zināms priekšstats. No vienas puses, tā ir specifiska problēma un neskar katru, tomēr autors šo darbu uzrakstījis tā, ka runa ir ne tikai par viena konkrēta cilvēka likteni, bet kāda ir sabiedrības attieksme pret šo cilvēku, viņa pārdzīvojumiem, viņa kompleksiem,” skaidro teātra direktors.

Par to, ka šī amerikāņu dramaturga Nīla Labuta luga “Resnā cūka” ir labs pamats izrādei, šaubu nebija nedz Daugavpils teātrim, nedz režisoram Dž. Dž. Džilindžeram.

“Dž. Dž. Džilindžers pats izvēlējās lugu un piedāvāja to man. Izlasot lugu, es nedomāju pat ne sekundi, atzvanīju viņam un pateicu – materiāls ir “desmitniekā”, to obligāti vajag ņemt un iestudēt,” tā Oļegs Šapošņikovs.

“Lugu ieteica mana ilggadējā sadarbības partnere, tulkotāja Evita Mamaja. Luga ir ļoti cilvēcīga un mazliet komiska, un tajā pašā laikā ļoti aktuāla. Piedāvāju Oļegam, viņam arī patika, un tā mēs arī nonācām līdz rezultātam,” saka Dž. Dž. Džilindžers.

Režisoram Dž. Dž. Džilindžeram ar šo melodrāmu “XXL” tā ir atkal atgriešanās Daugavpils teātrī.

“Ar Nīlu Labutu Dž. Dž. Džilindžeram pašam jau ir otrā saskarsme, jo vienu šī autora darbu viņš jau bija iestudējis Rīgā, Dailes teātrī. Esmu pārliecināts, ka Džilim ir fantastiska sajūta, kā šo autoru interpretēt tā, ka tas ir labi saprotams mums. Neskatoties uz to, ka tā [ir] specifiska valoda, ka amerikāņi joko un visas lietas apspriež nedaudz savādāk kā mēs,” pārdomās dalās Oļegs Šapošņikovs.

“Materiāls ir interesants, un interesanti ar to strādāt, man vairāk aktuāla tēma par sava viedokļa uzturēšanu spēkā, neatkarīgi no tā, ka apkārtējo viedoklis ir krasi pretējs tavējam, nešaubīties un uzticēties savām sajūtām un pārliecībai.

Man patīk aktieri, visi ļoti strādīgi, radoši, un mēs lieliski šo laiku tiešām pavadījām, intensīvi strādājot. Gan Miša Abramovs, viņam visu cieņu, turklāt, ne savā dzimtajā valodā runājot. Maija Korkliša un Zanda, un Māris Korsiets, ar kuriem mēs jau kopā trešo izrādi strādājam. Tā kā es ar viņiem esmu diezgan daudz sadzīvojis, nav tā, ka man viņi jāiepazīst no jauna. Es zinu, uz ko viņi ir spējīgi, un ik pa brīdim viņi spēj pārsteigt. Tāpēc tas rada lielu gandarījumu strādāt šeit, Daugavpils teātrī,” spriež Dž. Dž. Džilindžers.

Arī pašus Daugavpils teātra aktierus uzrunā izrādes tēma, kas liek aizdomāties.

“Par to, cik ļoti mūs iespaido citu cilvēku viedokļi, cik tie spēj mainīt mūsu domas un iztraucē dzīvot un baudīt dzīvi. Un vēl svarīgi ir novērtēt to, kas mums ir blakus, kas mūs dara laimīgus,” par izrādi saka aktrise Zanda Mankopa.

“No skatuves ir viegli par to runāt, bet aiz teātra, tā ir ļoti interesanta un klusa, ļoti klusa tēma. Man patīk, ka mēs varam par to runāt viegli. Pēc šīs izrādes cilvēkiem būs vienkāršāk saprast, ka nav problēmu ar ķermeņu svaru, izskatiem. Katrs ir spējīgs mainīt kaut ko sevī,” atzīmē aktieris Mihails Abramovs.

“Es neesmu tik utopiskās ilūzijās, ka teātris var izmainīt, īpaši cilvēkus. Svarīgākais, ka skatītājs ar interesi pavada šīs divas stundas “ar astīti”, un tas jau nebūs maz,” tā savukārt norāda režisors Dž. Dž. Džilindžers.

Iestudējums – melodrāma “XXL” savu pirmizrādi uz Daugavpils teātra Lielās katuves piedzīvoja 25. septembrī.

Izrādes radošo komandu veido scenogrāfs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece Iveta Vecmane, gaismu mākslinieks Sergejs Vasiļjevs, režisora asistente un kustību konsultante Linda Kalniņa. Lomās: Maija Korkliša, Mihails Abramovs, Māris Korsiets un Zanda Mankopa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti