Labrīt

Juris Stukāns: problēmas ar izmeklēšanas kvalitāti ir visās izmeklēšanas iestādēs

Labrīt

Latvijas Nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” izpilddirektors Martins Gauss

Jauno darba cēlienu sācis Dailes teātris

Kairišs, Dailes teātra jauno sezonu uzsākot: Kolektīvā labs emocionālais klimats, priekšā bagāta sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar kopsapulci, gadskārtējo kopbildi un pirmajiem mēģinājumiem savu jauno darba cēlienu 27. jūlijā sāka Dailes teātris. 3. augustā tas vērs priekškaru skatītājiem ar pirmizrādi Dailes dārzā – koncertu “Dailes kanons. Dreģe. Cīrulis”, kurā izcilā aktrise Olga Dreģe lasīs Broņislavas Martuževas dzeju, bet pianists Edgars Cīrulis atskaņos Imanta Kalniņa mūziku. Muzikālais vakars ievadīs septiņu koncertu ciklu “Dailes kanons”, kurā būs tikšanās ar vēl citiem lieliskiem šī teātra aktieriem. Paralēli koncertiem teātris Lielajā zālē sāks izrādīt arī jauniestudējumus, kas tapa jau aizvadītajā sezonā, bet pandēmijas dēļ tā arī nesatikās ar skatītājiem.

Mākslinieku izjūtas, sākot jauno darba cēlienu, ir emociju gradācijā dažādas. Skatītāju iemīļotā aktrise Olga Dreģe būs pirmā, kura ievadīs teātra simtgadei veltīto koncertciklu “Dailes kanons”. Viņa atzīst, ka sezonu uzsāk ar lielu prieku, un tam par iemeslu ir arī vēl pavisam nesenās tikšanās ar cilvēkiem Valmieras, Gulbenes un vēl arī citu pilsētu svētkos. Aktrise tur piedalījās mākslinieku tirdziņā, kura piedāvājumā bija arī vairākas par viņu sarakstītās grāmatas.

“Esmu pārņemta no tautas, skatītāju attieksmes. Es vēlreiz satikos ar visiem, es saņēmu tik daudz komplimentu, tik daudz atzinības, tik daudz laba vēlējumu, lai es līdz 101. gadam dzīvotu! Un apdāvināju visus ar savām grāmatiņām, ar saviem ierakstiem un vēlējumiem. Un biju ļoti, ļoti gandarīta par šo laiku. Tā kā es sāku sezonu ar lielu prieku,” stāsta aktrise.

Dailes teātra kolektīvs
Dailes teātra kolektīvs

Olga Dreģe ir ļoti gandarīta, ka koncertciklā “Dailes kanons” varēs runāt tieši Broņislavas Martuževas dzeju. Šai saistībā šovasar viņa no galvas iemācījusies 40 jaunus dzejoļus, kas skanēs koncertā un savīsies ar Imanta Kalniņa mūziku, ko atskaņos pianists Edgars Cīrulis.

Olga Dreģe ar Martuževu ir novadnieces, savā ziņā arī gara radinieces. Aktrise skaidro: “Viņas viedums, viņas skatījums uz pasauli, sākot no naivas meitenes līdz bēgļu gaitām, līdz cietumam, līdz kamerām un pēc tam atgriešanās…. Viņas paļāvība, viņas humors, viņas šerpums, viņas vitalitāte – tas viss man ir ārkārtīgi tuvs. Un es daudz kur arī saskatu līdzību ar sevi, jo mums daudz kas ir kopīgs. Mēs nākam no laukiem, mums ir ticība, mums ir kara laika rētas, mums ir grūtumi, mums ir bads, mums ir muzikalitāte. Man tas ir ārkārtīgi svarīgi!

Lai tikai man Dievs dod veselību iespēt un izturēt šo visu, un varbūt tad es arī likšu kādu treknu punktu savai radošajai darbībai, bet es ļoti vēlos Martuževas dzeju vēlreiz norunāt.”

Pandēmijas laiku aktrise saredz kā cilvēku sijāšanas laiku, kas mūs sijā it visā – gan vecuma, gan izglītības, gan prāta, gan cilvēcisko attiecību ziņā.

Savā ziņā ar Olgas Dreģes redzējumu sasaucas arī aktiera Artūra Skrastiņa pārdomas. Viņš uzsver, ka negrib liekuļot un teikt, ka sezonu uzsāk ar milzīgu darba sparu, jo patiesībā, tik ilgstoši strādājot bez skatītājiem, aktieriem sāk zust motivācija: “Man personiski tā otrā Covid-19 pauze raisīja visdažādākās pārdomas. Es patiesībā gaidu tās izrādes, kas tika radītas bez skatītājiem un ko tagad mums ir izredzes tomēr skatītājiem nodot, un tas būs priekš manis kaut kāds lakmusa papīriņš, vai tā motivācija radīsies vai būs kaut kā jākonstruē no jauna. Tas laiks liek uzdot ļoti lielus jautājumus. Kā viena daktere teica – tam ir arī bioķīmisks pamatojums, tāpēc ka

mēs nu jau diezgan nopietnu laiku dzīvojam bez adrenalīna, bez enerģijas apmaiņas, bez gandarījuma, bez aplausiem, kas ir ļoti svarīga mūsu profesijas daļa.

Un kādas bioķīmiskas sekas tas būs atstājis uz organismu, to mēs vēl vispār nezinām.”

Dailes teātra aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš
Dailes teātra aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš

Sākot no 3. augusta, ceļu pie skatītājiem viens pēc otra sāks aizvadītajā sezonā izveidotie jauniestudējumi, kas piedzīvojuši tikai tā saucamās iekšējās pirmizrādes. Jauniestudējumu sēriju ievadīs Dmitrija Petrenko iestudējums “Zemdegas”, tam sekos Lauras Grozas veidotā traģikomēdija “Piekrišana”, Viestura Kairiša režisētais “Smiļģis” un vēl četras pandēmijas laikā radītas, bet līdz skatītājiem nenonākušas izrādes.

Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs ir mazliet bažīgs, kā izdosies atjaunot jau krietni pasen iestudētās izrādes, bet kopumā viņa skats uz jauno sezonu ir visnotaļ optimistisks.

“Mēs te visi šodien pirmo reizi tiekamies, man liekas – visi izskatās atpūtušies, veselīgāki.

Man šķiet, emocionālais klimats ir ļoti labs, jo mūs gaida ārkārtīgi bagāta sezona visam kolektīvam. Vienīgais satraukums, lai tā sezona atkal nepārtrūktu, bet šoreiz būtu līdz galam,” uzsver Kairišs.

Dailes teātra direktors Juris Žagars norāda, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas vakcinētie kultūras kolektīvi varēs turpināt strādāt arī prognozētā pandēmijas trešā viļņa laikā, tāpat kā teātri varēs uzņemt arī vakcinētos skatītājus.

Dailes teātris kopumā vismaz sākotnēji būs atvērts tikai vakcinētajiem un izslimojušajiem skatītājiem, jo, tā kā teātrī nav balkona, tad būtu ļoti grūti nodalīt plūsmas, ja uz izrādēm nāktu tā sauktā jauktā tipa publika.

Dailes teātra direktors Juris Žagars uzrunā kolektīvu kopsapulcē.
Dailes teātra direktors Juris Žagars uzrunā kolektīvu kopsapulcē.

Attiecībā uz biļešu tirdzniecību – kā izsakās Žagars – plaukstas no prieka sist nevar, bet panikā arī nav jākrīt: “Es teikšu, priekš šīs situācijas pērk labi. Pērk nedaudz labāk, nekā mēs bijām domājuši. Protams, ka dotajā brīdī ir ārkārtīgi milzīgs kultūras pasākumu piedāvājums tieši vakcinētai publikai, ņemot vērā vēl, ka vakcinētie Latvijā ir tikai 40%, protams, ka šis publikas apjoms, iespējams, nav pietiekams, lai piepildītu pilnīgi visas zāles, kas tagad ir atvērušās.

Bet katrā ziņā biļešu tirdzniecība dotajā brīdī ir plānoto ieņēmumu apjomā, un es pagaidām tādus lielus draudus neredzu.”

Dailes teātris izrādes rādīs tikai Lielajā zālē, jo Mazajā zālē saistībā ar visas ēkas rekonstrukciju notiks pārbūve. Visu rekonstrukciju pēc optimistiskākajām prognozēm varētu pabeigt nākamā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti