Kā putni būrī. Dailes teātrī jūnijā viesosies Ukrainas teātris ar izrādi par karu Donbasā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dailes teātrī 1. jūnijā gaidāma Kijivas teātra iestudētā luga "Sliktie ceļi", kas vēstī par karu Donbasā. Izrāde izveidota pirms vairākiem gadiem, savukārt uzstāšanās Rīgā būs pirmā vieta, kur mākslinieki spēlēs kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Trupas vadītāja sagaida, ka Latvijā gūtās emocijas māksliniekiem palīdzēs viesizrādes turpināt arī citviet Eiropā. Savukārt Dailes teātrī atzīmē, ka vietējai publikai tā būs iespēja novērtēt augstākās mākslas izpildījumu.

Dailes teātrī jūnijā viesosies Ukrainas teātris ar izrādi par karu Donbasā
00:00 / 04:55
Lejuplādēt

Kijivas Drāmas un komēdijas teātra režisores Tamāras Trunovas iestudētā dramaturģes Natālijas Vorožbitas luga "Sliktie ceļi" stāsta par cilvēkiem Donbasa karā, kas sākās pirms astoņiem gadiem. Izrāde sastāv no sešiem reāliem un skaudriem stāstiem. Aktieri plūstoši pārejot no viena tēla un otru, demonstrē cilvēku pārdzīvoto. Uzvedums sākas ar stāstu par ukraiņu žurnālisti, kas dodas komandējumā uz Ukrainas austrumu daļu, lai vāktu informāciju par karu. Tur viņa sastopas ar cilvēkiem, kuru piedzīvotais ir kalpojis par pamatu lugai.

"Kad pacelsies aizkari, mēs ieraudzīsim režģi. Tas nozīmē ļoti daudz ko. Tie ir cilvēki, kas aiz tā nokļuva un ir kā putni būrī. Tā ir arī Ukraina, kas kara dēļ ir norobežota no pasaules. Tajā pašā laikā šie cilvēki kāpelē pa režģi, rotaļājas ar to un izlaužas.

Skatuves augšējā daļā mēs redzam istabu, kurā ir silti un mājīgi, tajā ir televizors un Jēzus svētbilde. Uz šo istabu ved kalns, un pa šo kalnu periodiski augšā tikt mēģina izrādes personāži. Tas ir ļoti simboliski, jo izrādes laikā mēs redzam, cik grūti ir nokļūt tajā siltumā un mierā, bet cik viegli ir noslīdēt lejā," stāsta teātra trupas vadītāja Laura Vilcāne.

Nezinot, ka stāsts ir par notikumiem, kas sākās 2014. gadā, šķiet, ka izrāde iestudēta tieši tagad – laikā, kad Ukrainā notiek nežēlīgs Krievijas iesāktais karš. Taču patiesībā iestudējums pirmizrādi piedzīvoja 2018. gadā. Divus gadus pēc kārtas darbs saņēmis balvas kā labākā izrāde un režija. Atzinību guvis arī starptautiskos festivālos.

Pēc Krievijas iebrukuma Kijivas teātris ir slēgts, tāpēc izrādes mēģinājumi notiek tikai attālināti. Par spīti konfliktam, trupai izdevies apvienoties, lai sāktu viesizrādes Eiropā.

Pateicoties vadītājai Laurai Vilcānei, kura, konfliktam sākoties, nokļuva Latvijā, turnejas pirmizrāde plānota Rīgā – uz Dailes teātra skatuves. Laura Vilcāne pagaidām ir vienīgā, kura ir Latvijā. Savukārt pārējie dalībnieki atrodas dažādās Eiropas valstīs un arī Ukrainā. Lai no tās izceļotu, dalībnieki sapulcēsies Ļvivā, atklāj Vilcāne: "Pēcāk komandai pievienosies aktieri, kas no Ukrainas jau izbraukuši. Un, lūk, tādā sastāvā mēs atbrauksim uz Rīgu, kur arī pirmo reizi notiks mēģinājumi. Ne tiešsaistē. Mums mēģinājums notiks dzīvajā. Mēs apskausimies. Mēs raudāsim.

Sajūtas, ka Latvijas skatītājs mūs pieņems, sajutīs un uzklausīs, dos mums spēku turpināt šo turneju."

Dailes teātra vadītājs Juris Žagars izrādi vērtē kā izcilu, uzsverot, ka teātrī tā būs apskatāma tieši tāpēc, nevis politisko vai kādu citu iemeslu dēļ: "Tas nav labdarības projekts. Man liekas, ka attiecībā uz tādiem mākslas darbiem nav nepieciešama labdarība. Šī ir ļoti kvalitatīva izrāde. Tas ir mākslas produkts, ko mēs parādām skatītājiem." Vaicāts, ko šī izrāde nozīmē Latvijas mākslai kopumā, Žagars ir pārliecināts: "Tas noteikti dos devumu. Ļaus mums paskatīties uz to, ka tāpat kā pavisam nesen mūzikas pasaule bija pārsteigta par Kijivas kamerorķestra izcilo sniegumu, par to, kāda līmeņa kultūra un māksla ir bijusi Ukrainā pirms kara un, visticamāk, būs arī pēc tā."

Izrāde "Sliktie ceļi" būs skatāma 1. jūnijā. Tā būs ukraiņu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Savukārt pēc tam trupa dosies uz Lietuvu un Vāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti