Kultūras rondo

Aicina uz kino vakaru Andreja Upīša memoriālajā muzejā "Andrejs Upīts skatās kino"

Kultūras rondo

Mihails Čehovs Rīgā: Kur slēpjas viņa aktieriskā maģija

“Kvadrifrons” pārceļas uz jaunu mājvietu un aicina uz izrādi "Ciešamā kārta"

Kā pārmaiņu vēji kļūst par vēsmiņām – «Kvadrifrona» izrāde «Ciešamā kārta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1. oktobrī bijušajā Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē Zeļļu ielā 25 pirmizrādi piedzīvos teātra trupas “Kvadrifrons” izrāde “Ciešamā kārta”, informēja “Kvadrifrona” pārstāvji.

Uzsākot darbību Rīgas cirka telpās, 2018. gada 12. oktobrī teātra trupa “Kvadrifrons” kā pirmo realizēto projektu skatītājiem piedāvāja izrādi-ekskursiju “Brīnuma skartie”, kas vēstīja par cirka ēkas 130 gadu garo pastāvēšanas vēsturi.

Ņemot vērā, ka no 2020. gada rudens “Kvadrifrona” bāzes mājvieta cirka ēkas renovācijas dēļ uz laiku pārcelta uz bijušo Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti Zeļļu ielā 25, kā pirmo izrādi jaunajās telpās trupa veido iestudējumu, kurā valstiskas un personīgas problēmas apskatītas caur Latvijas izglītības sistēmas prizmu.

Kā skaidroja izrādes veidotāji – termins “ciešamā kārta” apzīmē valodas struktūru, kas izsaka darbību, kuras veicējs nav zināms vai nav minēts teikumā kā teikuma priekšmets. Izrādē par “ciešamās kārtas” pārstāvjiem tiks uzlūkoti vecāki, bērni un pedagogi, kas ar Latvijas izglītības sistēmu saskaras no tās pašiem pamatiem – bērnudārza – līdz pat griestiem – augstskolai.

Vakara gaitā izrādes skatītāji kļūs par dalībniekiem četrās sapulcēs, kurās kāda bērnudārza audzēkņu vecāki, kādas pamatskolas skolotāji, kādas vidusskolas skolēnu padomes biedri un kādas augstskolas Satversmes sapulces orgāna locekļi centīsies mainīt ierasto lietu kārtību. Tomēr, lai to izdarītu, nepieciešams vienoties, kāda tad šī kārtība ir un kādas izmaiņas tajā nepieciešamas.

Radošā grupa uzsvēra:

“Mēs gribam runāt par grūtībām, ar kurām saskaras jebkurš revolucionārs, kas cenšas apšaubīt sarežģītu, laika gaitā iesūnojušu sistēmu.

“Ciešamā kārta” būs izrāde par iemesliem, kā pārmaiņu vēji, kuriem vajadzētu plosīt mūs visus, kļūst par pārmaiņu vēsmiņām, ko nesajūt teju neviens, par īstenojamām un neīstenojamām reformām un to, cik rāmi un tūļīgi vakardiena kļūst par rītdienu.”

Radošā komanda

  • Teksts: Ance Strazda, Klāvs Mellis
  • Režija: Klāvs Mellis
  • Spēlē: Ance Strazda, Reinis Boters, Una Eglīte (“esARTE”), Āris Matesovičs
  • Kostīmu māksliniece: Inese Tone
  • Gaismu mākslinieks: Jānis Sniķers
  • Skaņa: Kārlis Tone

Izrādes tapšanu atbalsta VSIA ''Rīgas cirks'', Valsts kultūrkapitāla fonds, apģērbu tīrītava un veļas mazgātava “Irve”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti