Globālais latvietis. 21. gadsimts

Latvijas tēla veidošana: diasporas iesaiste un valsts tēla vēstnešu programma

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Kas sagaida diasporas jauniešus vasaras skolās Latvijā?

Pēc Brigitas Strodas ieceres top laikmetīgs iestudējums par Melburnas latviešu kopienu

Kā latviešu kopiena dzīvo Melburnā? Top laikmetīga izrāde par tautiešiem Austrālijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Top laikmetīgs iestudējums par Melburnas latviešu kopienu Austrālijā. Tā idejas autore ir Austrālijā dzimusī un augusī māksliniece Brigita Stroda. Par iestudējumu, kas atspoguļos Austrālijas latviešu kopienas un Melburnas latviešu nama pastāvēšanas izaicinājumus, saruna raidījumā "Globālais latvietis. 21.gadsimts".

Lai veidotu iestudējumu, fonda "Initium" pētniece Ilga Vālodze Ābele kopā ar Brigitu Strodu pavasarī veica dzīvesstāstu pētniecību Melburnā, intervējot pārsvarā vecākās paaudzes latviešus, kas daļēji vēl pārstāv Otro pasaules karu pieredzējušos bēgļus. Viņas pētīja šīs kopienas un Melburnas latviešu nama mūsdienu pastāvēšanas izaicinājumus un sabiedriskās norises.

Arī pats projekts sev līdzi nes izaicinājumus, taču tas būs nozīmīgs Austrālijas latviešu sabiedrībai, uzskata gan idejas autore Stroda un pētniece Ābele, gan fonda "Initium" valdes priekšsēdētāja un projekta galvenā producente Ieva Niedre.

Vērtīgus stāstus gan no katra cilvēka personīgā, gan latviešu kopienas, Latvijas un arī Austrālijas vēstures viedokļa folkloras pētniece un projekta idejas autore divarpus nedēļu garumā pavasarī uzklausījušas klātienē Austrālijā. Daudzos no stāstiem centrāls "tēls" bijis Melburnas latviešu nams.

"Melburnas latviešu nams ir vēsturiska vieta, kur latvieši pulcējušies septiņdesmit gadu garumā. Jautājums ir par to, kas notiek tajā šobrīd? Mēs arī [pētījuma ekspedīcijas laikā] piedzīvojām vienu neaizmirstamu ballīti šai namā," atminas pētniece Ābele. "Mēs zinām, ka Melburnas latviešu nams piesaista arī tos, kuri Austrāliju par savām mājām sākuši saukt nesen. Viņi aktīvi iesaistās. Mūs projektā uzrunā tas, kā atrast laikmetīgu veidu, kā izstāstīt šo stāstu, neveidojot klasisku teātra izrādi, bet atrodot veidu, kā uzrunāt gan Austrālijas latviešus, gan arī Austrālijas sabiedrību."

Stroda pauž: "Man liekas, ka ir laiks beidzot Sentkildas un Melburnas iedzīvotājiem pateikt: "Hei, Jūs vispār zināt, kas ir noticis tajā mazajā telpā, zālē [Melburnas latviešu namā] 70 gadus? Cik tur ir operešu izrādes, kori, teātri un viss kas cits noticis!" Ar lepnumu pastāstīt reālus stāstus par reāliem cilvēkiem, nevis kaut kādu karikatūru par to, cik labi mēs, latvieši, esam."

Tagad projektā sācies grūtākais posms – visu piefiksēto stāstu apkopošana, tā dodot tiem jaunu jaudu. Izrādes tapšanai ir pieaicināta trimdas režisore Baņuta Rubess, kura pati šobrīd strādā Kanādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti