Kā laikmetīgā deja satiek butō – izrāde «Intervija ar Frānsisu Bēkonu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijā aizvien vairāk attīstoties laikmetīgajai dejai, šeit parādījusies arī japāņu tradīcijā balstītā buto jeb butō deja, kas balstās meditācijā un absolūtā kustības atbrīvošanā no prāta iedarbības. Scenogrāfes Lauras Dišleres ideja "Intervijai ar Frānsisu Bēkonu" slēpjas laikmetīgās dejas un vadītās, meditatīvās buto dejas apvienojumā, par pamatu ņemot britu mākslinieka Frānsisa Bēkona gleznu tēlus, kuri nereti radīti bezapziņas stāvoklī un kurus atspoguļo apgleznotie dejotāju ķermeņi.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

Video sižets atspoguļo fragmentus no piecu mākslinieku Lauras Dišleres, Madaras Dišleres, Lienes Gravas, Simonas Orinskas un Mārča Auziņa kopdarba "Intervija ar Frānsisu Bēkonu". Tā ir multimediāla izrāde, mākslinieka Frānsisa Bēkona gleznu tēlu un interviju fragmentu vizuāls tulkojums divās mijiedarbībā esošās ķermeņa valodās – laikmetīgās dejas un meditatīvās buto dejas valodā. Vienlaikus tas arī ir mēģinājums scenogrāfiju apvienot ar dzīvo skulptūru.

Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"
Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"

"Mēs izmantojam apgleznotu cilvēka miesu kā scenogrāfijas elementu. Statiskos mākslinieka gleznu tēlus attīstām kustībā, viņa idejas skaidrojot ar paša Bēkona sacīto īpaši šim gadījumam rakstītas mūzikas pavadījumā," skaidro izrādes veidotāji. 

Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"
Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"

Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu" ir par radīšanu, iznīcību un piedzimšanu no jauna. Stāsts balstīts angļu gleznotāja Frānsisa Bēkona sniegtajās intervijās un izrādes mākslinieku interpretācijā par Bēkona radošo procesu, daiļrades un personības rašanās un attīstības ceļu. Iestudējumā dzirdama Frānsisa Bēkona balss no intervijas ar Deividu Silvesteru "Francis Bacon Fragments Of A Portrait", BBC1, Lielbritānija, 1966.

Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"
Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"

Video sižeta operatori ir Valdis Celmiņš, Jānis Pipars, Māris Ločmelis, montāža un video pēcapstrāde – Mārtiņš Urķis. Idejas autore un scenogrāfe – Laura Dišlere, režisore – Madara Dišlere, horeogrāfe – Liene Grava, butō horeogrāfe – Simona Orinska, bet mūzikas autors ir Mārcis Auziņš. Projekta vizuālo identitāti veidoja Kristīne Daukšte.

Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"
Izrāde "Intervija ar Frānsisu Bēkonu"

Par Laikmetīgās dejas dzīvo arhīvu

Video sižets "Intervija ar Frānsisu Bēkonu" ir daļa no notikumu sērijas "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs", kas ir trīs nevalstisku organizāciju – Latvijas Dejas informācijas centra, "Tuvumi" un Horeogrāfu asociācijas – laikmetīgās dejas mākslas kopprojekts.

Pēdējo gadu attīstība laikmetīgās dejas nozarē parāda, cik daudz gan nozares profesionāļiem, gan skatītājiem dod plašāka iepazīšanās ar to, ko dejas māksla spēj piedāvāt. Projekts "Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" atklāj un sniedz ieskatu par Latvijas laikmetīgās dejas personībām, dejas daudzveidību. Horeogrāfi runā par tapušām laikmetīgās dejas izrādēm un savu māksliniecisko praksi.

Kopumā projekts sniedz iespēju 20 aktīvākajiem laikmetīgās dejas mākslas profesionāļiem reflektēt par savu radošo darbību. To vidū ir Olga Žitluhina, Laura Stašāne, Inta Blode, Agnese Bordjukova, Dmitrijs Gaitjukevičs, Kristīne Brīniņa, Eva Krūmiņa, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņs, Agate Bankava, Anna Novikova, Rūta Pūce, Jana Jacuka, Alise Madara Bokaldere un citi.

Video sižeti pieejami ik nedēļu sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv un televīzijas kanālā "ReTv".

Apkopotā veidā video intervijas, kā arī atsevišķu izrāžu pilnus ierakstus var atrast Latvijas Dejas informācijas centra mājaslapā.

Video sižetu režisore ir Kristīne Vītola, operatori – Raivo Karro, Uldis Ķikāns un Mikus Austers. Projekta vizuālo identitāti veidoja Kristīne Daukšte.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" atbalstu.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti