Kultūras ziņas

Elektroniskās mūzikas skate Rīgā

Kultūras ziņas

Vitas Lukstiņas pašportreti

Izrāde brīvā dabā "Ēdenes dārzs"

Kā izglābt paradīzi no bojāejas. Pirmizrādi piedzīvojis iestudējums «Ēdenes dārzs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmizrādi Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā 11. augustā piedzīvoja “Dirty Deal Teatro” jaunākais iestudējums brīvā dabā “Ēdenes dārzs”. Par muzikālu kataklizmu dēvētā izrāde ir dramaturģes Lindas Rudenes un režisores Paulas Pļavnieces stāsts par vides un klimata izmaiņu problēmām no trīs kolorītu kungu skatu punkta, kuri ilgstoši mitinās pašvaldībai piederošā teritorijā. Katram no viņiem ir sava personīgā paradīzes sajūta šajā nelielajā zemes pleķītī.

Izrādes ideja veidojās pagājušajā ziemā, kad lielu daļu sabiedrības nomāca pandēmijas raisītie ierobežojumi un lēmumi.

Režisore Paula Pļavniece stāsta: “Mēs, līdzīgi domājoši mākslinieki, sākām fiksēt tās sajūtas, kā mēs jūtamies par lietām. Un tad sapratām, ka varam to izveidot kopīgā mākslas darbā, kuru, nepaejot diviem gadiem, varam īstenot.

Tas ir oriģināldramaturģijas un nevalstisko teātru šarms, ka tev ir iespēja ātri reaģēt un tvert to laiku, kas notiek apkārt.

Skaidrs, ka par tādām lietām nevar runāt tiešā tekstā viens pret vienu.”

Katram no Ēdenes dārzā mītošajiem tēliem, ko atveido Ivars Krasts, Jānis Kronis, Matīss Budovskis un Anta Aizupe, pastāv savs prototips. Dramaturģe Linda Rudene spilgtos raksturus veidojusi, iedvesmojoties no konkrētiem cilvēkiem. 

Tomēr līdzās šķietamiem jokiem par kailgliemežu invāziju dārzā un psihiskās veselības traucējumiem izrādes varoņi saskaras ar galveno jautājumu – vai, mainot savus ikdienas paradumus, viņi spēs glābt savu paradīzi no bojāejas.

Aktieris Jānis Kronis atzīst, ka izrādes vēstījums tiek nodots skatītājiem caur jokiem, viņš ir pārliecināts, ka vienkārši iestāstīt neko nevar un izmaiņas attieksmē pret dabu jāveic ne tikai valsts, bet pasaules līmenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti