Labrīt

Ministrija: Valsts aizsardzības dienesta ieviešanu Latvijā varētu atlikt par pusgadu

Labrīt

Rinkēvičs: "Rīgas konferences" uzmanības centrā būs reģiona drošības jautājumi

Ļauties iztēles ceļojumam piedāvā Nacionālā teāra izrāde "Pinokio piedzīvojumi"

Kā atrast savu vietu sarežģītajā pasaulē? Nacionālajā teātrī tapusi izrāde bērniem «Pinokio piedzīvojumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ļauties iztēles un fantāzijas ceļojumam kā lieli, tā mazi skatītāji ir aicināti jaunajā Nacionālā teātra izrādē visai ģimenei "Pinokio piedzīvojumi". Izrādes pamatā ir slavenais itāļu autora Karlo Kollodi darbs, ko iestudējis režisors Reinis Suhanovs. Izrādē ir daudz spēles prieka, un teātris cer, ka tā īpaši piesaistīs bērnus, pēc kuriem pa diviem pandēmijas gadiem teātris ir īpaši noilgojies.

Izrāde balstās klasiskajā stāstā par galdnieku Džepeto, kurš izgatavo koka lelli Pinokio, kas atdzīvojas un metas izzināt pasauli ar visiem tās priekiem un bēdām. Režisoram Reinim Suhanovam svarīgākais bijis atkal ieaicināt teātrī bērnus, un stāsts par koka puisēnu, kurš meklē savu vietu sarežģītajā pasaulē, šķitis šim nolūkam īsti atbilstošs. "Šo ideju es sevī nēsāju jau kādus divus gadus. Protams, ka pēdējā laika konteksts – gan pandēmija, gan karš Ukrainā – vēl vairāk ierezonē to sajūtu, ka pasaule ir ļoti, ļoti sarežģīta.

Kā vienam mazam cilvēciņam, kurš ienāk pasaulē, kurš sevi izjūt kā atšķirīgu, bet ļoti grib būt vienāds ar citiem, – kā viņam atrast savu vietu pasaulē?

Ja man jāsaka, par ko vēsta "Pinokio piedzīvojumi", tad es teiktu, ka tas ir stāsts par to, kā mēs nonākam pie savas identitātes. Mēs kopējam, kopējam, kopējam, ko dara citi, darām kļūdas, kļūdas, kļūdas, līdz visbeidzot nonākam pie sevis un pie tā, kas ir dzīvē vissvarīgākais," skaidro režisors.

Reinis Suhanovs ir arī izrādes scenogrāfs, un līdzās vēstījumam viņam ne mazāk svarīgi bija, ka stāsts par Pinokio ļauj uz skatuves uzburt tādu vizualitāti, kas atraisa bērnu iztēli: "Bērniem ir nepieciešams teātris. Bet tā kā pandēmijas dēļ bērni ilgstoši nav piedzīvojuši teātri, un kur nu vēl Lielajā zālē, tad jo īpaši gribējās radīt izrādi, kas maksimāli spēj atklāt teātra būtību. Lai bērniem tā būtu spilgta pieredze, viņi arī turpmāk vēlētos nākt uz teātri un zinātu, ka teātrī lietas iztēlojas un nevis dara pa īstam, un ka tā īstā izrāde piedzimst katra bērna galvā."

Pinokio lomā redzēsim Kārli Reijeru vai Igoru Šelegovski. Kā saka Šelegovskis – zinot, ka daļai mazo skatītāju tieši šī izrāde būs pati pirmā teātra pieredze, aktieriem ir jāspēlē dubultabildīgi: "Gribas, lai viņiem šī pieredze būtu laba, jo tā viņus ietekmēs nākotnē, tāpēc tā ir tāda mūsu atbildība ilgtermiņā. Tāpēc piecreiz vairāk jāsvīst un piecreiz vairāk jāuztraucas.

Šim laikam raksturīgi, ka bērnu iztēle netiek trenēta tā, kā kādreiz, tāpēc mēs izrādē dodam šo iespēju, un bērni arī labprāt "nāk" mums līdzi, iztēlojas, dzīvo līdzi, par ko ir milzīgs prieks.

Mums jau pāris klases ir bijušas uz mēģinājumiem, un mēs sapratām, ka viss kārtībā, ka bērniem patīk. Es gribētu pats būt bērns un atnākt uz šo izrādi."

Pinokio izrādē satiks Runci, Lapsu, Arlekīnu, Skaisto meiteni ar zilajiem matiem un citus zīmīgus personāžus, ko atveidos Laura Siliņa, Voldemārs Šoriņš, Jānis Āmanis un citi Nacionālā teātra aktieri. Viņi ne tikai paši spēlē, bet arī vada lelles, un šo prasmi viņiem apgūt palīdzējis leļļu un objektu speciālists Matīss Budovskis.

"Uzdevumi bija iedrošināt aktierus pamēģināt padarboties ar trīsmetrīgiem koka kātiem leļļu žanrā, atdzīvināt šos koka kātus un savu aktiermeistarību mēģināt ielikt šajā objektā," stāsta Budovskis. "Uzdevums ir īstenībā ļoti sarežģīts, bet aktieri ir lieliski paveikuši savu darbu un izdarījuši maksimumu."

Kā saka režisors Reinis Suhanovs, kamēr pasaulē būs cilvēki, kas malkas šķilā spēs saskatīt dzīvu radību, tikmēr pastāvēs arī teātris, kas darbojas ar tiem pašiem instrumentiem: iztēli, sirdi un mazliet matērijas.

Iestudējuma visai ģimenei "Pinokio piedzīvojumi" pirmizrāde Nacionālajā teātrī skatāma piektdien, 21. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti